2023.06.02., péntek - Kármen, AnitaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Göcseji Múzeum márciusi

2022. március 02. szerda, 17:48 - március 31., 00:00

Régészet élőben! Ásatási bejelentkezés Zalalövőről

Régészet élőben

Egy egészen aktuális programra hívjuk fel a figyelmüket. Március 2-án, szerdán 11.00 órakor a múzeum régészeit kapcsoljuk élőben, akik az ókori Salla, a mai Zalalövő területén az elmúlt hetekben próbafeltárásokat végeztek. Nagyszerű leletekre bukkantak. Megtalálták a híres római kori borostyánkőút egy részét, 2-4. századi épületek falmaradványait és a fémkeresősök együttműködésével látványos fémleleteket.
Rendezvény dátum: 

2022. március 03., 11:00 - 12:00

Már régen hallattuk a hangunkat régészet témában, pedig óriási híreink vannak! A Göcseji Múzeum régészeti munkatársai a római kori Salla (ma Zalalövő) városának új részleteit fedezték fel.

Heteken át az ókori település eddig ismeretlen részén végeztek régészeti próbafeltárást a kollégák a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából. A feltáráson a római kori borostyánkőút részletei kerültek elő, helyenként az eredeti burkolatával együtt. Ezek mellett épületek alapfalait is megtalálták, ugyanis a területen a 2-4. században több ház is állhatott. Ezek egy része lakóház, más része a helyi iparhoz kapcsolódhatott. A Göcseji Múzeum önkéntes fémkeresőseinek köszönhetően pedig jelentős számban kerültek elő fémleletek (pénzek, ékszerek, bronzszobor-töredékek). 

A bemutatón ezekről az eredményekről tájékoztatjuk a közönséget.

Ha tehetik, tartsanak velünk március 2-án, szerdán 11.00 órakor! https://youtu.be/QGY1MgynpwY


Ha idejük engedi, tartsanak velünk a múzeum YouTube csatornáján!
 

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS

Múzeumi esték

Ebben a hónapban két alkalommal is várjuk Önöket személyesen a múzeum időszaki kiállítótermében vagy online az intézmény YouTube csatornáján. Március 10-én, csütörtökön 17.00 órakor ifj. Bertényi Iván történész mesél Tisza Istvánról. Az előadás arra tesz kísérletet, hogy röviden felvázolja Tisza politikai arcélét kora összefüggéseiben, majd bemutassa, hogyan alakult emlékezete az elmúlt száz évben. A történészt online kapcsoljuk, így a virtuális térben tart a közönséggel.
 

ONLINE KÖZVETÍTÉS

Március 24-én, csütörtökön 17.00 órakor Gyanó Szilvia néprajzkutató a Göcsej-sorozaton belül a Zala megyei szőlészet-borászat témát veszi górcső alá. Az előadás izgalmasnak ígérkezik, várjuk a közönséget a múzeum időszaki kiállítótermében!
 Múzeumi Esték 5. -

- Borkultúra a történelmi Zala megyében

Rendezvény dátum: 

2022. március 24., 17:00 - 18:00

Rendezvénysorozatunk ötödik előadását 2022. március 24-én (csütörtökön) 17.00 órakor tartjuk. 

Az előadás címe: Szőlőhegyek rejtett világa - Borkultúra a történelmi Zala megyében

Előadó: Gyanó Szilvia néprajzkutató

 

A bor az mindig több, mint bor. Több a szőlő levéből erjesztett italnál. A szőlőhegy pedig mindig több, mint szőlőhegy. Több, mint a szőlő és a bor termelésének és a megélhetés biztosításának a helyszíne. Termőtáj, természeti- és egyben épített környezet, mely az ember munkájának évszázados nyomát viseli magán. A munka, a gazdálkodás fontos színtere, de egyben a szabadidő és az ünnepnapok kitüntetett terepe is. A néprajzkutató az előadásában kis történeti áttekintés után, a 21. század zalai borkultúrájáról beszél. A sikeres családi gazdaságokról, valamint azokról a rejtett kis szőlőhegyi világokról, melyek a gazdasági statisztikákban nem jelennek meg, de időtlennek tűnő kulturális örökséget őriznek, és meghatározóak a zalai emberek életében.  

Várjuk Önöket szeretettel! A belépés díjtalan.

Aki személyesen nem tud jelen lenni, az követhet minket a múzeum YouTube csatornáján.

 

Főtámogató: Nemzeti Kulturális Alap

Utazás 2022

Néhány év kihagyás után kiállítási standon mutatja be a város a turisztikai kínálatát. A zalaegerszegi kiállítótérbe meghívást kapott a Göcseji Múzeum is, ahová nagy örömmel megyünk, és invitáljuk a közönséget a tavasszal nyíló közgyűjteményi intézménybe, annak kiállításaira és a nyár végén nyíló Mindszentyneumba is. Ha Budapesten járnak, látogassanak meg minket a Hungexpo H pavilonjában!

 

Beporzók napja 2022-ben is

Négy éve ünnepeljük a Beporzók napját március elején. A kezdeményezés rávilágít a beporzók mindennapi életünkben betöltött szerepére és a kihalásuk okozta hatásokra. Hiszen gondoljunk bele, mi minden hiányozna az asztalunkról, ha ők nem lennének! Az országos rendezvényre számos múzeum csatlakozott, többek között a Göcseji Múzeum is. Kövessenek minket március 9-én és 10-én Facebook és weboldalainkon!
 

Beporzók napja 2022-ben is

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum is csatlakozott ahhoz az országos programhoz, amelyet civil kezdeményezésre a Magyar Múzeumok Online hirdetett meg az ország közgyűjteményi intézményei között. 

A beporzásról nemcsak a méhek jutnak eszünkbe, hanem számos rovar, madár és emlős is. Ezek az állatok mind felelősek e létfontosságú feladatért, de közülük több faj sajnos már veszélyeztetett. "Ha a beporzás elmarad, termés sem lesz" - foglalták össze legutóbb a gyerekek a lényeget. Mi emberek is sokat tehetünk azért, hogy a folyamat, a természet szimbiózisa ne bomoljon meg. 

A Göcseji Múzeum épületébe március 9-én általános iskolák kisdiákjai érkeznek, akik fogékonyak e természetvédelmi problémára. Múzeumpedagógusaink először ismeretterjesztő foglalkozást tartanak, majd a sok okos tanács után a kicsik színes papírból virágokat és pillangót, a nagyobbak pedig rovarhotelt készítenek. Aki nem tud hozzánk eljönni, március 10-én otthonról is be tud kapcsolódni a kézműves foglalkozásokba, ugyanis a múzeum Facebook és YouTube csatornáján is elérhető lesz két kisfilm.

Bízunk benne, hogy a Beporzók napja tökéletesen bebizonyítja majd, hogy egy múzeumban nem csak a múlttal lehet foglalkozni, hanem a jelennel és a jövővel is.
 

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Kelet-Közép-Európában csaknem 1 millióan vesztették életüket a kommunista diktatúra következtében éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy a kivégzéssel végződő koncepciós perek által. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a politikai rendszer hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Február 25-én, az emléknapon nyílt napon vártuk a látogatókat és a megemlékezőket a Mártírok úti emlékhelyen, s külön öröm a számunkra, hogy közel 300 középiskolás diák is megtekintette a tárlatot, és egyben érzékenyítő, bevezető foglalkozáson vett részt.

A múzeum Facebook oldalai

Naponta új és friss tartalmakkal jelentkezünk a múzeum Facebook oldalain. A https://www.facebook.com/gocsejimuzeum oldalon megemlékezünk minden jeles ünnepnapról, blogbejegyzéseket teszünk közzé, szemet gyönyörködtető műtárgyakat mutatunk meg Önöknek. A https://www.facebook.com/gocsejiskanzen oldalon pedig fotók és kisfilmek segítségével bepillantást engedünk a falumúzeum életébe, valamint néprajzi vonatkozású írásokkal várjuk Önöket.

Érdemes velünk tartani!

Címünk: Göcseji Múzeum

Batthyány u. 2.

Zalaegerszeg, Zala 8900

Hungary

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK