2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

A bizalomról, a hitről és a gondoskodásról

2019. február 13. szerda, 08:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
A betegek világnapja alkalmából tartott ünnepséget február 11-én a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház pózvai telephelyén, a pulmonológiai osztály előterében.

A betegek világnapján, a zalaegerszegi kórházban

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is nőtt a születéskor várható élettartam, melynek következtében minden ember előbb vagy utóbb valamilyen krónikus megbetegedésben fog szenvedni. Dr. Halász Gabriella főigazgató beszélt erről, hozzátéve azt, hogy a becslések szerint 2020-ra eléri a 600 ezret a 80 éven felüli honfitársaink száma. Ez magával hozza azt is, hogy rövidebb-hosszabb ideig egyre többen szorulnak segítségre. Az orvoslás is megváltozott, hiszen ma a gyógyítás a kórházakra és a folyamatosan fejlődő technika köré koncentrálódik. Másrészről a ma emberének az internet sok ismeretet ad az egészségügyi kérdésekről, a sikeres gyógyításhoz azonban továbbra is elengedhetetlen az orvosok, nővérek és a betegek közötti bizalom. Ahogy szükség van a hitre és a megértő gondoskodásra, az orvostudomány fejlődése mellett, hangsúlyozta a főigazgató.

Dancs Jenő ápolási igazgató úgy vélekedett, hogy a II. János Pál pápa által 1993-ban meghirdetett jeles nap célja az, hogy a társadalom kiemelt figyelmet fordítson a betegekre, a szenvedőkre szerte a világban. Ez a nap a hála és az elismerés kifejezése azok számára, akik élethivatásnak választották a velük való törődést. A világnap üzenetéről dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató beszélt, segítségül hívva számos nagy író, orvos gondolatait a betegségek megéléséről, a betegekkel való foglalkozásáról, valamint a lélek és a test kapcsolatáról. Például Hippokratész erről azt mondta: sokkal fontosabb az, hogy milyen embert érint a betegség, sem mint, hogy milyen betegsége van.

Tolvaj Márta alpolgármester és dr. Károlyi Sylvia tiszti főorvos is részt vett a rendezvényen, melyen Dezse Krisztina diplomás ápoló énekelt. Dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya szakmai vezető az egészségfejlesztési iroda szolgáltatásait ajánlotta figyelembe, végül Takács András kórházlelkész szólt a hallgatósághoz. Az eseményt utoljára rendezték meg Pózván, mivel az ott lévő fekvőbeteg-osztályok hamarosan beköltöznek a kórház központi telephelyére, a felújított zöld épületbe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK