2021.07.31., szombat - OszkárZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

A doni hősökre emlékeztek Zalaegerszegen

2021. január 13. szerda, 15:59
ZalaMédia
Az Október 6. téren lévő II. világháborús emlékműnél csendes főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek meg tegnap a 78 évvel ezelőtti tragédiára, a doni áttörésre, a második magyar hadsereg tragikus vereségére és az áldozatokra.

A 2. Magyar Hadsereg keleti frontra szállítása 1942. áprilisában vette kezdetét. A hadsereg vezetője vitéz Jány Gusztáv vezérezredes volt és egysége három hadtestből állt. Elsőnek a III. hadtest alakulatait, április 12-én indították, súlyos harcokban július 10-én érkeztek meg a Don folyó közelébe, a IV. és VII. hadtesteket is fokozatosan irányították ki a harctérre. A hadsereg teljes kiszállítása 1942. július 27-én fejeződik be. A magyar egységek megérkezésük után fokozatosan felváltották az addig harcoló német csapatokat. A Don keleti oldalára visszaszorított orosz csapatok ekkorra egy végleges védelmi vonalat építettek ki úgy, hogy az alkalmassá vált egy későbbi ellentámadásra.

Az áttörési csaták szörnyű poklában, 2000 kilométer távolságban hazájuktól több tízezer magyar hunyt el, vagy lett hadifogoly. A zalaegerszegi zászlóaljat Závodszky István százados, zászlóaljparancsnok vezette ki a harcokból, akinek tevékenységét 2013-ban posztumusz díszpolgári címmel ismerte el a város közgyűlése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK