2024.02.25., vasárnap - MátyásZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Árvízvédelmi töltések, záportározók épülnek

2019. április 02. kedd, 12:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Tizenhárom napirendi pontot, köztük ár- és belvízvédelmi, tűzvédelmi és honvédelmi témájúakat tárgyalt meg a Zala Megyei Védelmi Bizottság idei első ülésén, melyen elfogadták a 2019. évi feladat- és pénzügyi tervüket is.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bizottság beszámolt az előző ülés óta végzett munkáról, továbbá a jogszabályi kötelezettségek miatt módosították szervezeti és működési szabályzatukat. Megtárgyaltak katasztrófavédelmi és honvédelmi témájú előterjesztéseket. Németh József, a kormányhivatal agrárügyi és környezetvédelmi főosztályának főosztályvezetője a füstköd mérési rendszerek működését ismertette, míg dr. Keszey László ezredes, honvédelmi elnökhelyettes a megyét is érintő gyakorlatokról, közte a Befogadó nemzeti támogatás elnevezésű gyakorlatról beszélt.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság üléséről

Egri Gyula, dr. Sifter Rózsa és Gaál Róbert

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatója, a védelmi bizottság elnökhelyettese elmondta, hogy a Mura folyó alpesi vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet már elolvadt, így ha nem lesznek nagy esőzések, idén nem kell számolni jelentős árvízvédelmi beavatkozásokkal. A helyzet azonban nem egyszerű a lokális esőzések miatt, amelyek gyakorta igényeltek beavatkozást az elmúlt időszakban. A védekezésben és a károk enyhítésében az önkéntes mentőszervezetek szerepe kiemelten fontos, ezért a közelmúltban szivattyúkat és aggregátorokat adtak át nekik. Ezáltal a megye bármely pontján akár egy nap alatt is el tudják hárítani a kialakult a veszélyhelyzeteket. Tavaly szeptemberben és októberben a megye valamennyi általános iskolájában elvégezték a tűzvédelmi hatósági ellenőrzéseket, melyek pozitív tapasztalatokkal jártak. Az ülésen az állomány riasztásának rendszeréről, valamint az árvíz- és belvízvédelmi feladatokra való felkészülésről is tájékoztatták a jelenlévőket, kiemelve a meteorológiai előrejelzések követésének fontosságát.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a folyamatban lévő beruházásokról számolt be. Elmondta, hogy a tavalyi esőzések következtében fellépő villámárvizek miatt a megyében jelenleg négy helyszínen zajlik a megrongálódott hordalékfogók és vízfolyások melletti depóniák helyreállítása. Az elmúlt évben az M7-es autópálya hídját kimosódással veszélyeztette a Mura a határon. Magyar oldalról már elvégezték a zátonykotorást és partkorrekciót, a horvát vízügyes kollégák pedig nemrég kezdték meg a jobb parti terelőművek megépítését. Murarátka teljesen védett lesz a Mura ellen, miután a NIF beruházásában átépítik árvízvédelmi töltését, ami július végére készül el. A belvízi kártételek megelőzés érdekében Murarátkán és Zalatárnokon záportározókat építenek. A KEHOP program keretében megvalósuló kivitelezés a jövő év elejére fejeződik be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK