2021.01.23., szombat - Zelma, RajmundZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Átfogó koronavírus szűrővizsgálat indul

2020. április 30. csütörtök, 17:36
Közlemény
Reprezentatív minta alapján átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai egészségügyi felsőoktatási intézmény adta hírül Balaicz Zoltán Facebook-oldalán.

A közlemény szerint a szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17.778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból.

A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek. Május 1. és 14. között az ország hét régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre: háziorvosi rendelőkben, járóbeteg ambulanciákon, és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok. Zala megyében, azon belül Zalaegerszegen a PTE koordinálja majd ezt a mérést, az egyetem már felvette velük a kapcsolatot helyszín biztosítása céljából.

Illusztráció

Balaicz Zoltán bejegyzésében többek között azt írta:
Május 8-9-10-én újabb tesztelést végzünk az önkormányzat finanszírozásában a városi egészségügyi alapellátásban (háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok, asszisztensek, ügyeleti dolgozók, védőnők), a szociális és idősellátó intézményekben (Idősek Otthona, Idősek Gondozóháza, Nyugdíjas Otthonház, Mandulavirág fogyatékkal élők otthona, volt Pais iskolában működő idősotthon valamennyi ellátottja és dolgozója), valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, a Városháza, a landorhegyi gyermekotthon, a hajléktalan szálló és a családok átmeneti otthona dolgozóinak körében. Ez több mint 1000 újabb tesztet jelent. A korábbi és a most tervezett második tesztelés költsége összesen közel 20 millió forintos kiadást jelent. A tesztek eredménye mindig egy adott, pillanatnyi állapotot mutat, hiszen a teszt elvégzése után is bárki bármikor megfertőződhet, mint ahogy az idősotthon példája is mutatta. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő védekezés, a maszkok használata, a fertőtlenítés, a kézmosás, és a személyes higiénia. A teszteléseket az önkormányzat ezután is folytatni fogja!
A koronavírus fertőzés emberről-emberre történő terjedése jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő kontaktussal történik, így a leghatékonyabb módszer a járvány terjedésének csökkentésére a légtér-fertőtlenítés.
Az EMC Hungaria Kft. gyors és precíz munkájával megtörtént a központi orvosi ügyelet, a háziorvosi rendelők, és a gyermekorvosi rendelők légtér és felületfertőtlenítése.

A mai adatok szerint Zala megyében eddig összesen 103 főnél mutatták ki a koronavírus fertőzést annak megjelenése óta. Közülük sokan már felépültek, meggyógyultak és már negatív teszteredményekkel rendelkeznek.
A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 67 fő. (Az összes eddigi 247 határozatból 180 már lejárt.)

Forrás: https://www.facebook.com/balaicz.zoltan/posts/10221389957119143

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK