2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Befejeződött az őszi búza aratása

2016. augusztus 12. péntek, 14:20
Forrás: MTI
Learatták az őszi búzát Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam több mint 12 százalékkal haladja meg a tavalyit - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke pénteken az MTI-t.

A 30 ezer hektáron termelt őszi búza hektáronkénti hozama átlagosan 5,9 tonna volt, míg tavaly átlagosan 5,2 tonna termést arattak le hektáronként - közölte Süle Katalin. A betakarított búza mintegy 80 százaléka takarmány. A termés 30-40 százalékát szárítani kell, a tárolókapacitással viszont nincsenek gondok. Hozzáfűzte: Zala megyében a heves esőzések késleltették az aratást, az átázott talajon napokig nem tudtak a gépekkel dolgozni.

Süle Katalin az MTI kérdésére elmondta: a takarmánybúzát tonnánként 36 ezer forintért tudják értékesíteni, az euró és a malmi búza tonnánkénti ára 37-37 ezer forint, a javító búza tonnánkénti felvásárlási ára pedig 39 ezer forint. Az őszi árpát tonnánként 33 ezer forintért vásárolják fel. A hagyományos napraforgó tonnánkénti ára 94 ezer forint, az olajsavasé 98 ezer forint. A repce tonnánkénti ára 107 ezer forint. A megyei elnök kitért arra is, hogy a tarlóhántás ütemesen folyik, a munkák 70 százalékát már elvégezték.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK