2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Bordásfal, segítségként a vajúdásban

2022. november 30. szerda, 13:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszegi Kétkerék Sportegyesület bordásfalat vásárolt és szerelt fel a Zala Megyei Szent Rafael Kórház alternatív szülőszobájába. Az eszközzel bővült azon lehetőségek köre, amelyek segítségére vannak a szülés alatt az édesanyáknak.

Családbarát szemlélet a szülészeten

Vámosi Péter, Horváth Szabolcs, Megyeri Gábor egyesületi tagok, dr. Gasztonyi Beáta és dr. Nyilas Pál

Az átadáson a civil szervezet nevében Vámosi László elmondta, munkakapcsolat révén jutott tudomásukra, hogy az osztály munkatársai bordásfallal is bővítenék az alternatív szülőszoba eszközparkját. Mint fogalmazott, egyértelmű volt, hogy segítenek ebben, hiszen nonprofit egyesületként minden évben igyekeznek valamilyen támogatandó cél mellé állni lehetőségeik szerint. Így került sor a bordásfal beszerzésére és felszerelésére az alternatív szülőszobába. 

Az elmúlt években családbarát szemléletűvé vált a szülészet, amelyhez az infrastrukturális feltételeket is megteremtették, emlékeztetett dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója. Ehhez egy projekt állt rendelkezésükre, amely során átépítették a szülészetet, így létesült az alternatív szülőszoba is, valamint műszereket, eszközöket szereztek be. A bordásfal nem szerepelt benne, de az osztály dolgozói szerették volna. Kívánságuknak az egyesület tett eleget. Egy felajánlásnak sohasem az értékét kell nézni, hanem a mögötte lévő segítő szándékot, emelte ki köszönetként a főigazgató.

Dr. Nyilas Pál osztályvezető főorvos úgy vélekedett, a bordásfal beépítése az alternatív szülőszoba lehetőségeit bővíti. A vajúdó nők nemcsak hagyományos módon, háton fekvő pozitúrában tudnak szülni, hanem a bordásfalba kapaszkodva függőleges, guggoló vagy álló testhelyzetben is. A családbarát szülészeti szemlélet a pozitív szülésélményt célozza meg azzal, hogyha a körülmények engedik, a babák természetes módon és háborítatlanul jöjjenek a világra.

Az alternatív szülőszobában van szülőágy, ülőgarnitúra, labda, sarokkád és már bordásfal is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK