2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Családi Zöld Pénzügyek program – avagy környezettudatosan a családi kasszáért!

2021. február 02. kedd, 15:46
Hirdetés
Címkék:
A fenntarthatóság napjainkban már központi szerepet játszik az élet legtöbb területén, hiszen jelenlegi életvitelünk változtatások nélkül hosszú távon fenntarthatatlannak látszik, amely felismerés hatására a különböző szektorok szereplői sorra a környezettudatosságot helyezik előtérbe és teszik azt ezáltal a mi életünk részévé is, sokszor szinte láthatatlanul.

Csak így van esély egy olyan jövőre, amely gyermekeink és unokáink számára is jóllétet tartogat. De mit jelent ez az egyének szintjén? Az átlagemberek mindennapi döntései is hatással lehetnek a fenntarthatóságra? Befolyásolja ez a pénzügyeinket?

Ha megvizsgáljuk a kérdést, arra jutunk, egyéni szinten is általános igazság az, hogy a tervezés, a hosszú távú gondolkodás és a fenntartható életmód jótékony hatással van egyrészt a pénztárcánkra, másrészt a környezetünkre. Azaz anyagilag is megéri, ha körültekintő és tudatos fogyasztói döntéseket hozunk. A természet és az emberi tevékenység kényes egyensúlyának problémáitól ma már senki sem függetlenítheti magát.

A Magyar Nemzeti Bank aktívan támogatja, valamint ösztönzi a környezeti fenntarthatóságot, ezért indította útjára a Családi Zöld Pénzügyek programját, mellyel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a pénzügyek tudatos kezelése egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.

A Pénzügyi Navigátor honlapon elérhető ökolábnyom-kalkulátor (https://okokalk.mnb.hu/) segítségével kiszámítható egy adott háztartás fogyasztási szokásainak környezetre gyakorolt hatása, azaz egyéni ökológiai lábnyoma. Ennek lehetséges csökkentéséhez a honlap számos gyakorlati tanáccsal, hasznos információval szolgál, melyek a családi kiadások és a környezeti terhelés négy fő területéhez kapcsolódnak: étkezés, lakhatás és rezsi, közlekedés, vásárlás.

De mi is az az ökológiai lábnyom? Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy minden emberi tevékenységnek van területigénye – ami lehet szárazföldi és tengeri egyaránt –, ezen területek összességét nevezzük ökológiai lábnyomnak. Minden, amit teszünk, ahol élünk, amit fogyasztunk, ökológiai lábnyomunk része.
Az elmúlt 50 évben a Föld eltartóképességét csak 27%-kal növeltük, ökológiai lábnyomunk azonban 190%-kal nőtt. Egyensúlyról tehát nem beszélhetünk.

Az emberiség erőforrásigénye évről évre nagyobb, mint amennyit bolygónk fenntarthatóan nyújtani tud. Jelenleg 1,6 Föld tudná csak kielégíteni az emberiség teljes szükségletét. 
A magyar háztartások sem „élnek kisebb lábon”, mint az átlag, sőt, ha mindenki úgy élne, mint mi, akkor már több mint 2 Földre lenne szükségünk az igényeink kielégítéséhez. Ez elgondolkodtató! A Föld ilyen mértékű túlhasználata nem tartható fenn sokáig. Ezért mindannyiunk feladata, hogy saját döntéseink környezetre gyakorolt hatásaival tisztában legyünk, és csökkentsük saját ökológiai lábnyomunkat. Ehhez nyújt segítséget - többek között – az ökolábnyom-kalkulátor. 

Meglepő lehet, de a pénzügyek tudatos kezelése is szolgálhatja környezetünk védelmét. A Családi Zöld Pénzügyek program az egyének, családok számára kíván folyamatosan hasznos, gyakorlati segítséget biztosítani ahhoz, hogy a mindennapi szokások átalakításával miként csökkenthető egyidejűleg a környezeti terhelés és a családok többletkiadásainak mértéke. A tudatos fogyasztói döntések, a hosszú távú gondolkodás és a fenntartható életmód jótékony hatással van egyrészt a pénztárcánkra, másrészt a környezetünkre is. 

Legyen fontos a környezetünk és törekedjünk a fenntarthatóságra az élet minden területén, így pénzügyeinket illetően is!

Ebben a témában és egyéb pénzügyi témában is díjmentes segítséget kérhetnek a  Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől!

 

Elérhetőségek: 8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén), Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu, web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK