2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Defibrillátorok a zalai rendőrségeken

2018. február 25. vasárnap, 18:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
Életmentő defibrillátor készülékeket helyeztek üzembe a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon, valamint a nagykanizsai és a keszthelyi rendőrkapitányságon.

Hazánkban évente több ezren halnak meg közterületen hirtelen szívleállás miatt. Többségük megmenthető lenne, ha időben segítséget kapnának. A rendőrség is fontosnak tartja, hogy az állomány lehető legtöbb tagja szakszerűen tudjon elsősegélyt nyújtani, ezért is csatlakozott az Országos Mentőszolgálat hősképző programjához. Erre nemcsak rendőrök, hanem bárki jelentkezhet, és elsajátíthatja a defibrillátorok kezelését is – mondta el Szabados Gábor őrnagy, sajtóreferens.

A megyei rendőr-főkapitányság két automata és három félautomata defibrillátort szerzett be egyrészt saját forrásból, másrést közbeszerzésből. Az életmentő készülékekből kettőt Zalaegerszegen, a megyei rendőr-főkapitányságon helyezték el, egyet-egyet pedig a nagykanizsai és keszthelyi városi kapitányságokon. A közeljövőben a letenyei határátkelő épületében is kihelyeznek egy készüléket.

A defibrillátorok az épületek fogadótereiben kaptak helyet, elérhetőségére a homlokzatra felszerelt zöld színű piktogram is felhívja a figyelmet. Ha valaki rosszul lesz utcán, a nap 24 órájában segítséget lehet kérni számára az erre felkészített fegyveres biztonsági őröktől és a szolgálatirányító parancsnokoktól. A készülék használatára, a szakszerű életmentésre az úgynevezett police medic nevű programban képezték ki a munkatársakat. Köztük a sajtótájékoztatón jelenlévő Vincze Martin és Czimber Róbert törzsőrmestereket (képünkön), akik a pécsi egyetemen vettek részt a háromnapos oktatáson. Felkészültségük alapján a jövőben ők már mentorként tanítják kollégáikat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK