2020.04.07., kedd - Herman Zalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Diákok a tesztpályán

2017. június 09. péntek, 18:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
A járműipari tesztpályához kapcsolódóan képzési együttműködési megállapodást írt alá az Autóipari Próbapálya Zala Kft. zalaegerszegi középiskolákkal.

A kormány oktatási stratégiájának egyik eleme, hogy a különféle szakmákat már az óvodától kezdve megismertessék a gyerekekkel – fogalmazott dr. Palkovics László oktatási államtitkár a városházán tartott aláírási ceremónián. Hangsúlyozta, a magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak a műszaki, természettudományi, informatikai, mérnöki területek, éppen ezért lényegesen korábbi életkorban kell tájékoztatni a gyerekeket arról, mit jelentenek ezek, valamint a hozzájuk kapcsolódó szakmák.

Képzési együttműködés zalaegerszegi középiskolákkal

A kormány ennek érdekében többféle pályázati konstrukcióval támogatja az iskolák és a vállalatok ilyen célú együttműködését. Zalaegerszegen elsőként valósul meg egy ilyen együttműködés, melyhez jó lehetőséget kínál a járműipari tesztpálya, ahol a gyerekek megismerhetik a műszaki szakmákat és azt, mit jelent dolgozni bennünk. Mint mondta, bízik abban, hogy a zalaegerszegi középiskolák jó pályázatokat nyújtottak be, és így támogatást kaphatnak ezen pályaorientációs tevékenységeikhez.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy járműipari tesztpályával meg lehet tartani majd a fiatalokat, és ha tanulmányaikat máshol is folytatják, visszajönnek Zalaegerszegre. Beszélt arról is, hogy a tesztpályán létesülő, egy igazi várost szimuláló mini városban a gyerekek közlekedési ismeretekre tehetnek szert, ami és maga az élmény a járműipar és a műszaki területek felé irányíthatják őket. Mindez azért fontos, mert rengeteg új munkaerőre lesz szükség.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy az önkormányzat bár nem fenntartó és 2017. január elsejétől már működtető sem, mégis nagy figyelemmel kíséri a helyi oktatási intézmények sorsát. Mint mondta, ebben kiváló partnerre találtak dr. Palkovics Lászlóban, a minisztériumban, valamint a Zalaegerszegi Tankerületben és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumban. Utalt arra is, hogy a város a TOP-programból több intézmény felújítását tervezi, mert legfontosabb céljuk, hogy a zalaegerszegi oktatás színvonala a legelsők között legyen.

A képzési megállapodást dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője írta alá az oktatási intézmények vezetőivel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK