2021.10.18., hétfő - LukácsZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Elismerések az ápolók napján

2020. február 27. csütörtök, 17:04
Szerző: Antal Lívia Fotó: ZMK
A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének napját a magyar ápolók napjává. Ez alkalomból tartott ünnepséget február 26-án a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház vezetése, hogy kifejezze köszönetét az intézmény ápolóinak az egészségügyi ellátás során végzett áldozatos munkájukért.

Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es szabadságharcban nyújtott odaadó szolgálatának eredményeként válhatott a magyar ápolók és minden magyar egészségügyi dolgozó példaképévé. Hazánk első főápolónőjét, 1849. április 16-án kérte fel bátyja, Kossuth Lajos, hogy vegye át a tábori kórházak ápolás-felügyeletét, miután létrehozta az Országos Főápolói Hivatalt.

Dr. Halász Gabriella, dr. Márkusné Pál Krisztina, Zsohár Józsefné, Császár Rita, Bakonyiné Vass Katalin, Dancs Jenő ápolási igazgató és Takács Tímea Katalin.

A kórházban tartott ünnepségen dr. Halász Gabriella főigazgató az egészségügyi ellátás azóta bekövetkezett fejlődését mutatta be. Az ápolók a gyógyításban, az egészségügyi rendszer működésében vállalt szerepéről dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató is beszélt. Ezt követően a szívsebészet két orvosa, dr. Fülöp János és dr. Rácz Zsombor előadásában egy közismert LGT-sláger, a Neked írom a dalt hangzott fel. A folytatásban Stummer Anita, a II-es belgyógyászat ápolója beszélt ápolói hivatásról, aki tavaly tüntettek ki a kórház által alapított Kossuth Zsuzsanna Emléklappal. Ezt az elismerést idén hárman vehették át: Császár Rita, a gyermekosztály ápolója, dr. Márkusné Pál Krisztina, a fül-orr-gégészeti osztály műtősnője és Zsohár Józsefné, a szülészet-nőgyógyászat szülésznője. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara zalai szervezete által alapított az Év Oktatója díjat Takács Tímea Katalin, a szívsebészet diplomás ápolója érdemelte ki. A Magyar Ápolási Egyesület Dicsérő Oklevelét pedig Bakonyiné Vass Katalin ápolónő vehette át.

Idén még több figyelem hárul az egészségügyi szakdolgozók munkájára, melynek elismerésül nyilvánította 2020-at a nővérek és szülésznők évévé az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK