2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Falugondnoki képzés indult

2023. április 29. szombat, 11:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
Harmadik alkalommal indított falu- és tanyagondnoki képzést Zala Vármegye Önkormányzata. Az oktatáson 28 falugondnok vesz részt, akiket munkáltatójuk, vagyis a falugondnoki szolgálatot működtető település polgármestere jelentett be a tanfolyamra.

A Megyeháza Deák-termében tartott megnyitón Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a képzés szakmai vezetője köszöntötte őket. Kiemelte, a munkakör ellátásához kötelező a tanfolyam elvégzése, de ennél is fontosabb az általa nyújtott tudásszerzés lehetősége. A falugondnokok a szociális alapellátásban vesznek részt, ugyanakkor egy nagyon összetett feladat hárul rájuk, mert az idősek, rászorulók segítésén, és szállításán túl közre kell működniük a falu mindennapjaiban. Éppen ezért a polgármesterek bizalmi embereiként kell végezniük munkájukat.

A képzés során a falugondnokok a munkavégzésükhöz kapcsolódó intézmények és szakterületek vezetői, valamint az önkormányzati hivatal munkatársai részéről olyan előadásokat hallhatnak, amelyekkel ismereteiket rendszerezni, hatékonyan alkalmazni tudják. Áttekintést kapnak a szociális munka és a segítő foglalkozás kihívásairól, emellett terepgyakorlaton vesznek részt négy zalai községben – Csatárban, Szilvágyon, Szentgyörgyvölgyön és Zalaszentgyörgyön. Emellett kommunikációs és szakmai önismereti tréningen és a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével vezetéstechnikai gyakorlaton is részt vehetnek. Az intézménylátogatások során a Civil Központban, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályán, valamint a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban tekintik át az intézmények falugondnoki munkakörhöz kapcsolódó szolgáltatásait.

A képzés idén is 4 héten keresztül zajlik, szünetekkel megszakítva, hogy a helyi feladatellátás a tanfolyam ideje alatt is megoldható legyen. A résztvevőknek az utolsó képzési napon kell leadniuk záródolgozataikat, amelynek szóbeli megvédésére várhatóan június végén, de legkésőbb július elején kerül majd sor egy háromtagú – a szakminisztérium, a szociálpolitikai intézet és a vármegyei önkormányzat által delegált személyekből álló – bizottság előtt.

Kiss Renáta, Esztergályhorváti falugondnoka tavaly szeptembertől látja el feladatát. Mint mondta, korábbi munkaköreiben is emberekkel foglalkozott, de más településeken. Örül annak, hogy helyben talált rá ez a feladat, amely nagyon közel áll hozzá, mert szeret segíteni az embereknek. Az iskolásokat és az óvodásokat iskolabusz viszi Zalaapátiba, így az óvodásokat csak iskolaszünet esetén kell szállítania. Ha megbetegszik egy gyermek napközben, és ha a szülő nem tud eljönni munkahelyéről, akkor ő viszi el orvoshoz. Mivel a faluban bolt sincs már, így a bevásárlásban is segít, ezenkívül a szociális ebédet is szállítja a lakóknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK