2020.08.08., szombat - LászlóZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Forgalomlassító demonstráció a cserszegi körforgalomért

2017. május 01. hétfő, 15:27
Magánszemélyek, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt is csatlakozott az Elekes István cserszegtomaji független önkormányzati képviselő által április végén szervezett forgalomlassító demonstrációhoz, amelyet a 71-es főút elkerülő szakasza és a Rezi út kereszteződésében tartottak.

A képviselő 2013-ban már 1200 aláírást gyűjtött a körforgalom megépítéséért, de szomorúan tapasztalta, hogy a keszthelyi képviselő-testületből a DK képviselőjén kívül senki nem csatlakozott az ügyhöz.

Szakadó esőben is, félszáznál több autó szeretett volna élni a figyelemfelhívás jogával, végül a rendőrség 15 személygépjárműnek engedélyezte: elfoglalhatják a főút jobbra kanyarodó sávját, hogy ráirányítsák a figyelmet a körforgalom kialakításának szükségességére.

A résztvevők szerint: mind a tervezők, mint a politikusok mulasztást követtek el. A közel 4 éve átadott kereszteződés torlódásai, balesetei és a karambolok száma miatt már évekkel korábban ki kellett volna itt alakítani egy biztonságos körforgalmat, mert a stoptáblás kereszteződés az elejétől fogva csődöt mondott. A kerékpáros forgalom szinte nullára íródott, mert kevés ember akad, aki biciklit tolva képes keresztülgyalogolni a széles, nagyforgalmú kereszteződésen.

Az elmúlt években telepített forgalomtechnikai beavatkozások is kudarcot vallottak, hiszen a demonstráció időpontjáig közel 30 személyi sérüléses és anyagi káros baleset is történt a helyszínen. A közútkezelő szerint a balesetek nagy számának az az oka, hogy az alárendelt irányból elsőbbségadásra kötelezett járművezetők nem jól mérik fel a főirányban közlekedők sebességét, valamint az aktuális csomóponti járműmozgásokat. Az érintett közúti csomópont körforgalmi csomóponttá történő átalakítása előkészítési folyamatban van, a megvalósítását indokoltnak látják, de jelenleg pénzügyi forrás nem áll rendelkezésre. Az új köztemetőnél lévő hasonló kereszteződésben már hárman meghaltak közúti balesetben, fontos volna elérni, hogy itt ne történjen hasonló tragédia – mondták a szervezők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK