2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Georgikon 220 Emléknap

2017. május 14. vasárnap, 15:29
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az „Emlékhelyek Napja” rendezvény keretében május középső szombatján a Magyar Mezőgazdasági Múzeum - Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen látták vendégül a Georgikon jogutód intézményében végzetteket, a hajdani tanintézet képzési rendje szerinti szakembereket: a Georgikon valamennyi tisztelőjét.

 A Georgikon 220 Emléknapon a Bercsényi úti múzeumban tartott ünnepségen először kihirdették a „Ki tud többet a Georgikonról” című vetélkedő eredményét. Hét helyi és környékbeli általános iskola, 33 felsőtagozatos diákja, 12 csapatban mérte össze történelmi tudását. A győzelmet a Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6/a osztályának GazdÁszok csapata (Takács András, Takács Benedek, Sebestyén Marcell) szerezte meg.

A díjátadást követően dr. Szabóné Lázár Ibolya vetítettképes előadásban emlékezett meg a tanintézetet alapító és fenntartó Festetics-család tagjairól, a támogatókról, a Georgikon neves tanárairól és diákjairól. A zenei élményről a Festetics György Zeneiskola növendékei gondoskodtak, de koncertezett a Re-Folk Népzenei Együttes is. Az ünnephez az is hozzátartozott, hogy a múzeum öreg gépeit beindították. Az érdeklődők működés közben láthatták a Fowler-féle kétgépes gőzeke egyik mozdonyát, valamint kipróbálhatták a Dutra traktorokat.

A veterán gépbemutatók alatt elkészült a birkapörkölt, ami mellé a Georgikon pincészet boraiból kínáltak kóstolót. A kötetlen hangulatú majorbéli eszem-iszom alkalmával sok ismerős szakember találkozott és cserélt eszmét. A Nemzeti Örökség Intézete a Múzeumok Éjszakája példáján vezette be az Emlékhelyek Napját. A keszthelyi múzeum a rendelettel egy időben, az első 17 intézmény között, lett történelmi emlékhellyé nyilvánítva, már csak ezért is fontosnak érezte, hogy jó gazda módjára foglalkozzon a historikus hagyatékkal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK