2021.10.21., csütörtök - OrsolyaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Hévízi séták

2017. augusztus 16. szerda, 18:26
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Egy, a turizmus fejlesztésében érdekelt társaság jóvoltából júniustól nyolc helyszínen mutatják meg, miről érdemes máshogy gondolkoznunk a Balaton körül, milyen felfedeznivalót rejtegetnek azok a tájak, ahol nyaranta a vízibicklit hajtottuk, és lángost ettünk.

Már nem csak gyrokoptert, motoros sárkányrepülést, kalandparkot, minigolfot, segwayt lehet kipróbálni Hévízen, hanem élményadó sétát is, amelyen feltárul Magyarország ikonikus fürdővárosának története a tavat övező legendáival, és a hatvanas évek szigorú turnusokban érkező és pihenni vágyó vendégeivel. A fürdővárosban felnőtt, majd Keszthelyen érettségizett, jelenleg a Pécsi Bölcsészkar Romanisztika Intézetében tanító adjunktus vezetésével annak is utánajárnak, hogyan emelte a Festetics és a Reischl család mocsaras lápvidékből fürdővárossá a települést, mi inspirálta a nyaraló Móricz Zsigmondot, és ki volt Nelly, az itt gyógyuló pesti elefánt.

Ahogy átsétálnak az ötvenes évekbe, felfedezik, hogyan alakult át az előkelő fürdőváros több tízezer elvtárs ellátását biztosító szocialista üdülőhellyé. Az érdeklődők megtudhatják, kinek járt a pártüdülő, ki töltötte a nyaralását zimmer freiben, és milyen viselkedést írt elő az üdülőknek a Kádár-kor etikettje. A programok Farkis Tímea, egyetemi adjunktus túravezető irányításával a Szent András Reumakórház külső bejárata mellől, az emlékfaltól indulnak, majd két óra múlva, a Helikon utca és Kossuth Lajos utca sarkán van a végállomás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK