2020.09.28., hétfő - VencelZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Hol tanuljak tovább?

2017. február 02. csütörtök, 17:29
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A helyi középiskolák és egyetemek részvételével rendeztek pályaválasztási napot Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban. A mintegy húsz kiállítót felvonultató rendezvényre elsősorban végzős diákokat és pályamódosító felnőtteket vártak.

Hol tart ma már a tudomány és technika, azt jól tükrözték a standok. Az érdeklődők a Ganz Ábrahám Szakgimnázium asztalánál is igazán látványos dolgokkal ismerkedhettek meg, többek között megfigyelhettek működés közben egy pályakövető robotot. A gépgyártás-technológia, az elektrotechnika, a programozás, az automatizálás egyaránt része a képzésnek.

Pályaválasztási nap a Keresztury VMK-ban

Dr. Donner Csaba villamosmérnök tanár elmondta, nem csupán az elméleti tudás átadására helyezik a hangsúlyt, hanem látványos kísérletekre és bemutatókra, melyek által sokkal könnyebben megértik a folyamatokat és elsajátítják a tudnivalókat a diákok. Továbbá ők maguk is részt vesznek egy-egy robot elkészítésében, melynek nagyon örülnek, hiszen az ő munkájuk is benne van. Miután 3d programozást is tanulnak, olyan hasznos dolgokat nyomtatnak, melyek felhasználhatók a projektekhez.

A robottechnika a jövő, vélekedett dr. Donner Csaba. Ezek a Google által fejlesztett önvezető járművekhez hasonlóan önműködően, emberi kéz érintése nélkül hajtják végre a feladatokat, hívta fel a figyelmet két robotra.

Az érettségit követően technikusként tudnak elhelyezkedni, és miután a Ganz-szakgimnáziumban elektrotechnikát, gépészetet és műszaki informatikát tanulnak, tovább képezhetik magukat a Pannon Egyetem mechatronikai mérnök szakán.

Az érettségire épülő mechatronikai technikus, gépgyártás technikus mellett a hegesztő, gépi forgácsoló ugyancsak keresett szakmák a munkaerő-piacon, tudtuk meg Szabó Károlytól, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatójától. Megemlítette, hogy a fiataloknak egy új lehetőség is rendelkezésre áll, féléves iskolarendszerű képzésen tehergépkocsi-vezető jogosítványt szerezhetnek.

A felnőtt álláskeresők figyelmére is számító pályaválasztási napot az önkormányzat által létrehozott Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum keretében rendezték meg. A projektbe a városban működő vállalkozásokat is bevonták, hiszen a kezdeményezés legfőbb célja a munkaerőhiány enyhítése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK