2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Kamu webáruházzal 185 embert vert át

2024. február 13. kedd, 17:54
Közlemény
Legálisan működő webshop látszatát keltve verte át a sértetteket az a férfi, akinek célja csak az előre elutalt pénz megszerzése volt.

185 sértettnek több mint 7 millió forint kárt okozott

A vádlott 2020 januárjától anyagi helyzetének javítása érdekében népszerű márkájú cipőket, ruhákat és divatcikkeket hirdetett – jellemzően több tízezer forintért – az interneten. A termékeket a kereskedelmi forgalomban lévő árakhoz képest kedvezőbben, illetve jutányos akciókkal kínálta. Az Instagramon közzétett hirdetésekben szereplő linkekre kattintva a megrendelők egy szabályosan működő webáruház látszatát keltő oldalra jutottak. Itt lehetőség volt a termékek típus, márka, méret szerinti kiválasztására. A férfi a meghirdetett áruk internetes kereskedelmére vonatkozóan azonban nem rendelkezett engedéllyel, a termékek ténylegesen nem voltak a birtokában. 

(Forrás: Getty Images)

A beérkezett megrendelések visszaigazolása után a vádlott az árucikkek vételárát minden alkalommal saját számlájára előre elutaltatta. A megrendeléseket teljeskörűen nem akarta és nem is tudta teljesíteni, célja az előre átutalt pénz megszerzése volt. Kezdetben a befolyt összegekből külföldi oldalakról, saját nevében, de a vevők címére rendelt, hogy fenntartsa a szabályosan működő webáruház látszatát. Rövid idő után azonban a beérkező pénzt teljes egészében saját céljaira fordította.
A vádlott 2020. január 2. és 2020. július 31. között országszerte 185 sértettnek több mint 7 millió forint kárt okozott, amelyből csupán 508.500 forint térült meg az eljárás során.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járásbíróság a 2024. február 13-án megtartott előkészítő ülésen hozott ítéletet. A történteket beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett 1 rendbeli, nagyobb kárt  okozó, 12 rendbeli kisebb kárt okozó csalás bűntette, továbbá 2 rendbeli kisebb kárt okozó, 5 rendbeli folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett és 165 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, valamint vele szemben 1.570.800 forint vagyonelkobzást is, továbbá kötelezte a férfit a sértetteknek okozott kár megfizetésére. 

Az ítélet a polgári jogi igények kivételével jogerős - tájékoztatott Dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK