2023.05.28., vasárnap - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Kevesebb baleset tavaly

2020. március 16. hétfő, 17:50
Szerző: Antal Lívia
Évet értékelt a Zalaegerszegi Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Az értekezlet résztvevői a 2019-es esztendő tapasztalatait osztották meg egymással, amellett, hogy javuló statisztikákról hallhattak.

Évet értékelt a városi baleset-megelőzési bizottság

Dr. Molnár József rendőr ezredes, Zalaegerszeg rendőrkapitánya a tanácskozás előtt elmondta, a megelőzési akcióknak köszönhetően tavaly mintegy 15 százalékkal csökkent a személyi sérülésekkel járó balesetek száma illetékességi területükön az előző évhez képest. A rendőri jelenlét sok esetben visszatartó erő, ugyanakkor minden egyes baleset valamilyen szabálysértésre vezethető vissza, és sajnos nem egy esetben súlyos kihágásra. A rendőrség kampányokkal igyekszik ösztönözi a lakosságot a közlekedési szabályok maradéktalan betartására, így a közelmúltban a kerékpárosokat és a gyalogosokat ellenőrizték, a közeljövőben pedig az ittas vezetők kiszűrésére, valamint a passzív biztonsági eszközök használatára terjed ki figyelmük.

A baleseti okok között az elmúlt évben is a gyorshajtás állt az élen, több mint 50 százalékkal, ezt követte az elsőbbség meg nem adása, és a kanyarodási szabályok be nem tartása, tudtuk meg Soós Szabolcs rendőr alezredestől. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének előadásából kiderült, hogy 2019-ben összesen 151 baleset történt illetékességi területükön. Ezek közül 5 halálos kimenetelű volt, 50 súlyos, 96 pedig könnyű sérüléssel végződött.

Az ORFK és az OBB konkrét célokat fogalmazott meg 2020-ra, azaz a halálos áldozatok száma országosan ne érje el a 450 főt, az összes személysérüléses közúti baleseten belül az ittasan okozott balesetek aránya 8 százalék alatt maradjon, a biztonsági öv viselésének aránya pedig haladja meg a 90 százalékot. A baleset-megelőzési tevékenységet alapvetően a legveszélyesebb, a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó jogsértő magatartásokra kell irányítani, vagyis a sebességtúllépésre, az ittas járművezetésre, a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztására, valamint a figyelem elterelésére alkalmas mobileszközök használatára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK