2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Kincskeresők a Falumúzeumban

2017. február 23. csütörtök, 08:16
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A Göcseji Falumúzeumban rendezték meg a „Zalai Kincskeresők” vetélkedő megyei döntőjét. A programot a Zala Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottsága kiírásán elnyert pályázati támogatásából valósította meg.

A kétfordulós vetélkedő döntőjében 24 – általános és középiskolás diákokból álló csapat – mérte össze tudását. A feladatok a megye néphagyományaihoz kapcsolódóan kézműves, gasztronómiai és ügyességi jellegűek voltak.

A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium versenyzői a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjaival alkottak egy csapatot, tudtuk Jakab Jácinttól, az előbbi intézmény diákjától.  Munkamegosztással dolgoztak, a csapat egyik fele elkészítette a prósza alapanyagát, míg a másik fele kisütötte. Neki és családjának is kedvence a prósza, melynek kisütésében már van otthoni gyakorlata. Mint mondta, a feladat nehézséget az adta, hogy időre kellett elkészülni vele.

A folytatásban kézműves hagyományokkal – többek között szövéssel, kosárkészítéssel, fazekassággal, fafaragással – ismerkedhettek meg a gyerekek. Pozvai Andrea népi játékkészítő, a Népművészet Ifjú Mestere elmondta, a Göcseji Múzeum néprajzi gyűjteményében található ködmönök bőrpillangóit és bőrrózsáit mutatja be a diákoknak. Ezen díszítőelemek megmintázásával bőr kulcstartókat készítenek, hogy egyből használati tárgyként is funkcionáljanak.

Az egész értéktár mozgalom a vidéki Magyarország megerősítését szolgálja – vélekedett Kaján Imre múzeumigazgató a programról. A vidék tele van olyan értékekkel, melyek szorosan hozzátartoznak a helyi identitástudathoz. A Göcseji Falumúzeum koncentráltan mutatja meg mindezt, a gasztronómián át a kézműves mesterségekig. Ha ezeket a kincseket a zalai gyerekek észreveszik, magukénak érzik, értékelni fogják azt a helyet, ahol élnek, hangsúlyozta.

A „Zalai Kincskeresők” vetélkedőjén első helyezést ért el a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium Nyer Team csapata, másodikak lettek a lenti általános iskolás Múltidézők, míg a becsvölgyei Szegi Sulisok a harmadik helyen végeztek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK