2021.09.27., hétfő - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Lakástűz, szén-monoxid-mérgezés

2020. december 21. hétfő, 16:00
Sajtóközlemény
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a napokban több, a fűtési szezonnal összefüggő riasztás érkezett.

A múlt hétfőn Bagodban emberéletet követelt a lakástűz, csütörtökön pedig egy embert kórházba kellett szállítani szén-monoxid-mérgezés miatt egy zalaegerszegi családi házból. A ZMKI továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy az ilyenkor megszokottnál fokozottabban ügyeljenek környezetükre, hiszen kis odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetőek!

Ismételten felhívjuk a figyelmet – egyben nyomatékosan kérjük a lakosságot -, hogy a fűtési szezonban legyen minden nyitott égésterű gázkészüléket alkalmazó ingatlan elmaradhatatlan kelléke a szén-monoxid-érzékelő! A hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel a készülék már nagyon hamar figyelmeztetni tudja az ott lakókat a veszélyre! 

A szén-monoxidról tudni kell, hogy a tökéletlen égés mellékterméke, és már nagyon kis mennyiségben is mérgező. A gáz a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. 

A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják. 

E készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!

Emellett időszakosan és rendszeresen felül kell vizsgáltatni szakemberrel a gázkészülékeket, kályhákat, kazánokat és a kéményeket. Továbbá rendkívül fontos, hogy megfelelő szénmonoxid-érzékelők használatával már korán tudomást szerezhetünk a mérgező gáz jelenlétéről. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a bevizsgált, jó minőségű érzékelők listája. Emellett elérhető természetesen azoknak az érzékelőknek a listája is, amik megbuktak az ellenőrzéseken. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezeket semmiképpen ne használják!

A lakástüzek elkerülésének egyik legegyszerűbb módja egy füstérzékelő készülék beszerezésével indul. Ebben az évben eddig közel százan haltak meg Magyarországon lakástűz következtében, és a legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztették életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek.

A pandémia miatt és az ünnepek közeledtével egyre többet tartózkodunk otthonainkban. Éppen ezért veszélyeket rejt magában emellett az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! 

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra.

Ezen a hétvégén gyújtjuk meg az adventi koszorún a negyedik gyertyát. A nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt!

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni.

Ezekben a napokban több helyen is bekerülnek majd a lakásokba a karácsonyfának szánt fenyők.  Akárcsak az adventi koszorúk, úgy a fenyők is szobahőmérsékleten az idő múlásával kiszáradnak. Fontos, hogy kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert az könnyen meggyulladhat! Ügyeljünk emellett arra, hogy a karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól! 

Emellett nagy odafigyeléssel kezeljük a különböző fényfüzéreket is! A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból!

Fontos továbbá, ha bajt észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és kérjük a tűzoltók segítségét! 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK