2020.03.31., kedd - Árpád Zalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Lámpajárás a kastélyparkban

2018. november 12. hétfő, 13:52
Szerző és fotó: Nemes Norbert
November középső vasárnapján tartották Keszthelyen Szent Márton ünnepét, melyen ezúttal sokszáz résztvevővel végezték el a lámpásjárást a kastélyparktól a Fő téri alkalmi színpadig. A rendezvényre meghívták azon Balaton-felvidéki településeket is, ahol a templomot Szent Márton tiszteletére szentelték fel.

Szent Márton napi ünnep Keszthelyen

A kastélyparkban mintegy negyedezer mécsessel jelenítették meg az egykori keszthelyi Szent Márton templom külső falainak síkját. Kurucz Szabolcs építész régi térképek alapján rekonstruálta Keszthely első, keletelt, 1247-ben már létezett plébániatemplomának helyét és alaprajzát. A Festetics-család az 1800-as években teljesen elbontotta a templomot. Az oltár egykori helyét egy szépen cseperedő emlékfa jelöli, egy emlékkő pedig a templom középpontját mutatja meg. Tál Zoltán plébános az korabeli szakrális épület emlékére ültetett fára kérte Isten áldását, később dr. Brazsil József, a borlovagrend elnök-nagymestere idézett fel példákat Szent Márton életének fontosabb részleteiről.

A Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai e napon szeretetvendégséggel és meglepetésekkel is várták a látogatókat. A helyi civil szervezetek tagsága M-betűs és kereszt jelével ellátott Márton-tallérokat készítettek, jelezve: a sütemény megosztható egy felebaráttal. A résztvevők, a Balatoni Borbarát Hölgyek képviselővel az élen a kastélyparkból a Fő térre vonultak, ahol ünnepi műsorral is várták valamennyiüket. Ráadásként meglepetés névnapi ajándékkal köszöntötték a Mártonokat. Az esti szentmise keretében pedig az újborok megáldására került sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK