2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

LMP: akcióterv a bérválság kezelésére

2016. október 04. kedd, 17:01
Szerző: -pet-
Nem fordít kellő figyelmet a bérválságra Orbán Viktor és kormánya. Magyarországon ma a legtöbb ember nem tud megélni abból a fizetésből, amit munkájáért kap, ezért sokan külföldre kényszerülnek – fogalmazott zalaegerszegi sajtótájékoztatóján Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

Az LMP társelnöke kedden a megye több városában is tájékoztatót tartott a párt tizenegy pontos megoldási javaslatáról. Az országgyűlési képviselő szerint azért lett érvénytelen a kormány által kezdeményezett népszavazás, mert az embereknek sokkal komolyabb problémáik vannak annál, mint amiről ez a kampány és a szavazás szólt. 2011 óta évről évre nő az országból kivándorlók száma, és túlnyomó többség – a miniszterelnök véleményével ellentétben – nem kalandvágyból hagyja el az országot, hanem azért, mert komoly megélhetési problémái vannak. Gondjaikat pedig az is tetőzi, hogy a magyar adórendszer miatt mindenki rosszul jár, aki az átlag alatt keres.

A kormánynak évek óta nincs javaslata a bérválság és a kivándorlás okozta szakemberhiány kezelésére. Érdekes, hogy miközben megpróbálják kivonni az országot a migrációs válságból, törvényt hoznak (egy „salátatörvény” alpontjaként) annak érdekében, hogy külföldi munkavállalók telepedhessenek Magyarországra - fogalmazott a társelnök.

Az LMP szerint ez azért rossz döntés, mert ezzel letörik a hazai dolgozók bérköveteléseit, hiszen főleg olyan országokból érkeznének munkavállalók, ahol miénknél is alacsonyabb a bérszínvonal. A "letelepedési kötvény" is bizonyítja, hogy a kormány nem folytat következetes politikát a migráns-üggyel kapcsolatban.

Szél Bernadett szerint elsősorban a hazai munkavállalók boldogulását kéne segítenie a kormánynak. Az LMP egy ötpontos megoldási javaslatot nyújtott be a parlamentnek a válság kezelésére. Az akcióterv alapelve az, hogy megélhetési okok miatt senkinek se kelljen külföldre mennie.

Az LMP - a 11 pontos megoldási terve alapján - többek között többkulcsos adórendszert vezetne be, adómentessé tenné a minimálbért, növelné a közszférában dolgozók bérét, megújuló energiaforrások telepítésével és a helyi gazdaság fejlesztésével, valamint a kis-és középvállalkozások támogatásával pedig új munkahelyeket hozna létre.

Paksy Zoltán, az LMP zalaegerszegi önkormányzati képviselője hozzátette: Zalaegerszeg évek óta kétségbeesett lépéseket tesz annak érdekében, hogy szakképzett munkaerőt tartson a városban. Különféle ösztöndíjakkal támogatják például a főiskolásokat és egyetemistákat, hogy visszatérjenek a megyeszékhelyre. A küzdelem azonban egyelőre kilátástalannak tűnik, hiszen a helyi vállalkozások folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek. A képviselő szerint a közszférában sem jobb a helyzet, hiszen van olyan ágazat (például a közgyűjteményi dolgozók köre), ahol 2008 óta nem volt béremelés.

A párt szerint a problémák orvoslásához az oktatási rendszer jelenlegi helyzetén is javítani kell, illetve szociális bérlakások építésével is lehetne támogatni a fiatalok helyben maradását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK