2018.05.23., szerda - DezsőZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

LMP: népszavazást a paksi bővítésről!

2017. március 24. péntek, 10:38
Szerző: -pet-
Címkék: LMP, Paksy Zoltán
A paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó népszavazásról, valamint a munkaerőhiány kezelésének lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót Zalaegerszegen dr. Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője, valamint dr. Paksy Zoltán zalaegerszegi önkormányzati képviselő.

Schmuck Erzsébet elmondta: az LMP népszavazást kezdeményez a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban, mert a párt szerint a bővítést az embereknek kell eldönteniük, nem pedig Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az LMP úgy látja, hogy az oroszokkal való szerződéskötés hosszú évtizedekre adósítja el az országot. Ráadásul a kormány alultervezi a költségeket, és a nagy aktivitású hulladék elhelyezésének költségit sem építi be az árba. Márpedig a hulladék lebomlási ideje több ezer év, s jelenleg nincs olyan technológia, ami ezt a folyamatot gyorsítaná. Úgy érzik, hogy a kormány az országgyűlési választások közeledtével fél a népszavazástól, annál is inkább, mert a közvélemény-kutatások szerint a lakosság nagy része már nem támogatja a bővítést.

A parlamenti képviselő szólt arról is, hogy Magyarországon óriási gond a munkaerőhiány; már a szakképzettséggel nem rendelkezők is hiányoznak a munkaerőpiacról. A kormány pedig későn, és nem a megfelelő módon reagált a problémára. Az LMP szerint többek között általános béremelésre, többkulcsos személyi jövedelemadó-rendszerre, a szakképzés és felnőttképzés színvonalának emelésére lenne szükség. Támogatnák továbbá az idősebb korosztály – nyugdíjból és munkabérből álló – kettős jövedelmét.

Paksy Zoltán hozzátette: Zalaegerszeg térségében is komoly munkaerőhiány van, a városban lévő nagy multinacionális cég is küzd már ezzel a problémával. Félő, hogy a multik előbb-utóbb bért emelnek, elszívva így a kis –és közepes vállalkozásoktól az amúgy is szűkös munkaerőt, akik a béremeléssel nem tudnak lépést tartani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK