2021.05.07., péntek - GizellaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

LMP: újjászervezni a közösségi közlekedést

2019. május 16. csütörtök, 19:59
Szerző: -pet-
Címkék: Közélet, LMP, Politika
Összeomlás szélén állnak az ország legfontosabb közszolgáltatásai. A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a közösségi közlekedés, az úthálózat, a vízszolgáltatás, az egészségügy és az oktatás is nagyon rossz állapotban van.

A részletekről a párt országjáró körútja keretében Demeter Márta és Keresztes László Lóránt társelnökök, valamint Hohn Krisztina országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót Zalaegerszegen. Keresztes László Lóránt kiemelten beszélt a közösségi közlekedés problémáiról. Mint fogalmazott: az autóbusztársaság járműparkja nagyon leromlott állapotú, emellett az egész közösségi közlekedésre ráférne az átszervezés. Mindeközben a kormány piacnyitásban gondolkodik, de erre nincsenek felkészülve a magyar vállalatok; a hazai szereplők nem tudnak majd ezeken a tendereken sikeresen szerepelni.

A párt szerint a magántőke helyett fontosabb lenne országos szinten újraszervezni mind a helyi, mind a helyközi közlekedést. Többek között közlekedési szövetségek létrehozásával; kiemelt szerepet adva az önkormányzatoknak. Utóbbiak ugyanis nem kapnak kellő állami támogatást a helyi közlekedési feladatok kötelező ellátására. Ezenkívül országos integrált ütemes menetrendre és egységes tarifarendszerre lenne szükség – fogalmazott a társelnök.

Demeter Márta hozzátette: a közlekedési vállalatoknál is óriási probléma a munkaerőhiány. Az alacsonyan tartott bérek miatt sokan váltak pályaelhagyóvá, vagy költöztek külföldre. Az LMP szerint a május 26-i EP választás egyik tétje az is, hogy lesznek-e Magyarországon európai bérek. A párt arra törekszik az Európai Parlamentbe jutása után, hogy közelítse a hazai minimálbéreket az EU-s szinthez.
 

A sajtótájékoztatón az ország úthálózatának problémái is szóba kerültek. Hohn Krisztina, mint volt kistelepülési polgármester a zsákfalvak egyre nehezedő mindennapjaira hívta fel a figyelmet. A közlekedés szervezetlensége miatt már buszok is alig járnak be egy-egy településre, a rossz utak miatt pedig sok helyen akadozik a szemétszállítás is.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK