2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Másfél évig kalandoztak a múltban

2020. január 22. szerda, 14:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Lezárult a Göcseji Múzeum „Kalandozások a múltba” című múzeumpedagógiai projektje. Az intézmény 2018-ban nyert 30 millió forintos támogatást diákoknak szóló szakkörök és témanapok szerevezésére.

Mint az a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén megtartott projektzárón kiderült: 18 hónap alatt több mint 3700 gyermek vett részt a foglalkozások valamelyikén. Kaján Imre igazgató elmondta: az intézmény a pályázat segítségével szintet tudott lépni a múzeumpedagógiai foglalkozások terén. A programban tizenkét oktatási intézmény (iskolák és óvodák egyaránt) vett részt a megyéből. A közös kirándulások során pedig 20 ezer kilométert tettek meg 2018 augusztusa óta.

Véget ért a múzeumpedagógiai projekt

A foglakozások hasznosságát méltatta Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója, aki további együttműködést remél az iskolák és a múzeum között. A múzeumpedagógiai órákat üdvözölte Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki szerint a projekt jó példa arra, hogy izgalmas szemléltető és gyakorlati eszközökkel, hogyan lehet fontos ismereteket átadni a gyerekek számára.

A „Kalandozások a múltba” projekt részleteit Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus, projektmenedzser ismertette. Mint mondta: 2018 augusztusa és 2020 januárja között tizenötféle témanapot, háromféle szakkört és összesen hatvanöt kirándulást tartottak. Mindent egybevetve 162 foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. Változatos témákat jártak körbe: régészeti, helytörténeti, néprajzi, művészettörténeti órák egyaránt szerepeltek a programban. A résztvevők megismerkedhettek többek között Mindszenty József zalaegerszegi munkásságával, a nyugat-dunántúli kastélyokkal, a betyárok világával, az 1956-os forradalom- és szabadságharc zalai eseményeivel, a Balaton-felvidéki pálos kolostorokkal, a korabeli céhes mesterségekkel és a művészettörténet legjelesebb korszakaival is.

A projekt másfél éves időszaka alatt a múzeum tizenhárom munkatársa vett részt a munkában (képünkön).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK