2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Megerősítették barátságukat

2017. szeptember 19. kedd, 16:56
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Apáti Fesztivál ünnepélyes megnyitása alkalmával Zalaapáti és a székelyföldi Kőrispatak polgármesterei a két község immár tízéves testvértelepülési együttműködésének megerősítése céljával szerződést írt alá.

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere köszöntőjében felidézte, hogy amikor 2002-ben bizalmat kapott a tisztségre, egy testvértelepülésük volt, az ausztriai Semmering. A képviselő-testülettel úgy érezték, hogy valami még hiányzik, ezért 2003-ban elindultak testvértelepülést keresni Erdélybe dr. Boldizsár Ágnes háziorvossal és a marosvásárhelyi születésű dr. Horváth Zoltán fogorvossal. Több helyen jártak, több polgármesterrel találkoztak, de nem jártak eredménnyel. Dr. Boldizsár Ágnes már járt Kőrispatakon, aki elmesélte, hogy a községet nagyon nyíltszívű székelyek lakják. 2003 nyarán, a csíksomlyói búcsú után hazafelé merült fel az ötlet, hogy térjenek be a településre, idézte fel a kezdeteket a polgármester.

A többszöri kölcsönös látogatást követően a testvértelepülési együttműködést 2007. augusztus 12-én írták alá Zalaapátiban. A szerződéssel olyan baráti kapcsolat kezdődött, még inkább folytatódott a két település lakói között, melyről csak a szeretet, a törődés, az egymásra figyelés hangján lehet szólni, hangsúlyozta Vincze Tibor, aki kifejezte köszönetét az együttműködést elősegítő, patronáló Szőcs-családnak.

A kapcsolat több mint testvértelepülési, hiszen ezen idő alatt családok is barátságot kötöttek és ápolnak egymással, fűzte hozzá az elhangzottakhoz Szőcs László, Kőrispatak polgármestere. Azt kívánta, hogy legyen ez a kapcsolat örök, ne befolyásolják az önkormányzati választási eredmények. Mint mondta, mindig szívesen fogják fogadni a zalaapátiakat, mint ahogy őket is várják, és gondoskodnak róluk a zalai településen. A 800 kilométer nem távolság közöttük, mert itt és ott is nemes lelkű magyar emberek laknak, egy a kultúrájuk, egy országuk, még ha őket a történelem el is szakította az anyaországtól. Végül köszönetét fejezte ki a magyar állampolgárságért, és reményét fejezte ki, hogy a hivatalos együttműködés mellett fennmarad a baráti kapcsolat a két település lakói között.

Szőcs László, ifj. Szőcs Lajos és Vincze Tibor

A kőrispataki Szalmakalap Múzeum ékessége a világ legnagyobb szalmakalapja. Ennek okán Vincze Tibort egy nagy méretű szalmakalappal – rajta az elmúlt tíz év eseményeinek fotóival – ajándékozta meg Szőcs László. Testvére, ifj. Szőcs Lajos, a Szalmakalap fesztivál szervezője Búzaszemtől a kalapig, búzaszemtől a kenyérig címmel indított egy programot, melyen húsz, arra érdemes zalaapáti iskolás vehet részt a nyár elején, Kőrispatakon.

Az elmúlt hét végi Apáti fesztiválon szórakoztató programok, fellépők is várták a helyieket és a húszfős székelyföldi küldöttséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK