2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Mit jelenthet a fogyasztók számára a lakossági kamatstop?

2022. február 01. kedd, 13:15
Hirdetés
Címkék:
Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Bank növelte a jegybanki alapkamatot. Ez közvetett módon kihatással van a lakossági hitelszerződésekre is. Tulajdonképpen mindenféle piaci változás, így az alapkamat emelkedése is kamatfordulókor hatással van a kölcsön feltételeire (kamat, törlesztőrészlet).

Éppen ezért 2021. december 24-én megjelent a rendelet a lakossági hitelek átmeneti kamatfixálásáról, amit kamatstopnak is neveznek. Ez a rendelkezés a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező fogyasztókat, családokat szeretné megóvni a hirtelen megemelkedő kamatoktól fél éven keresztül.

- A kamatstop a fogyasztók által felvett referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású jelzáloghitelekre vonatkozik. A módosítás kiterjed a feltételeknek megfelelő támogatott lakáshitelekre is. Azonban fontos kiemelni, hogy a többi hitelszerződésre nem érvényes a kamatstop (például a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák stb.).

- 2022. január 1-je és 2022. június 30-a között lesz érvényben a kamatstop, azaz ebben az időszakban vannak fixálva az érintett kölcsönök kamata. 

- A 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatok lesznek az érvényesek az érintett kölcsönökre.

- A lakossági hitelek kamatát a bankok egyoldalúan csak kamatfordulókor módosíthatják, a mostani kamatstop életbelépéséhez azonban nem szükséges megvárni a kamatfordulót. Tehát a 2021. október 27. és 2022. június 30. között átárazódó változó kamatozású lakáshitelek feltételei kedvezőbbek lesznek a kamatfixálás miatt 2022. első félévében.

- A pénzintézet az elengedett kamat összegével nem növelheti meg sem a tőketartozását, sem a kamattartozását a kamatstoppal érintett adósok számára.

- A kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, így  ilyen jellegű költsége sem lesz az érintett hitel adósainak.

Ha Önnek is segítségre van szüksége arra, hogy egy független tanácsadóval beszélje át hitelszerződését, forduljon bizalommal a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat  (PNTI) szakértőihez, akik díjmentesen adnak tanácsot a témában. Természetesen minden egyéb pénzügyi terültet érintő kérdésben is állnak a fogyasztók rendelkezésére. 

 

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK