2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Mit lehet tenni, ha megérkezik a felmondás előtti utolsó felszólítólevél?

2023. április 01. szombat, 11:16
Hirdetés
Címkék:
Amikor nem tudja fizetni a hitelszerződésben rögzített havi törlesztő részleteket, akkor egy idő után a bank felszólításokat fog küldeni, majd megérkezik a szerződés felmondása előtti utolsó felszólítás. Mit tegyen ilyenkor?

Mindenekelőtt olvassa el nagyon gondosan a felszólítólevelet! Ne söpörje szőnyeg alá a problémát! Ilyen esetben a legfontosabb, hogy azonnal cselekedjen, de komoly hatása lehet annak, hogy milyen döntéseket hoz ebben a helyzetben.

Keresse fel hitelnyújtóját! Jelezze együttműködési szándékát, próbáljanak meg egyezségre jutni még a hitelszerződés felmondása előtt!

Érdeklődjön, milyen lehetőségei vannak annak érdekében, hogy a szerződés felmondását és annak következményeit elkerülje, vagy legalább azok negatív hatásait csökkentse! A személyes felkeresés mellett célszerű írásban is kérelemmel fordulni a hitelezőhöz. Ha valamit nem vagy nem teljesen ért, kétségei merülnek fel, kérdezze meg az ügyintézőjét!
Amennyiben a szerződéses viszonyban adóstárs, kezes, vagy zálogkötelezett van, velük is vegye fel a kapcsolatot, hogy közösen találhassanak megoldást! Ha korábban nem próbált meg a hitelezőjével jogszabály által biztosított, vagy hitelezői áthidaló megoldást találni, érdeklődjön az ilyen lehetőségekről! Többek között megoldási lehetőség lehet: futamidő-hosszabbítás, késedelmes követelés tőkésítése, átmenetileg mérsékelt törlesztőrészlet-fizetés.

Ha a hitelszerződés fenntartása érdekében már semmilyen áthidaló megoldásra nincs lehetősége, érdeklődjön hitelezőjénél arról, hogy az milyen jogi lépéseket kíván tenni a követelés érvényesítésére. Ilyen lehet például a bírósági végrehajtási eljárás, vagy a fizetési meghagyásos eljárás. A jelzáloggal fedezett hitelek esetében feltétlenül érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hitelt nyújtó intézmény hozzájárul-e ahhoz, hogy az ingatlant a tulajdonos önállóan értékesítse, és ha igen, annak milyen feltételei vannak. Ha ez nem lehetséges, akkor tudakolja meg, hogy a közös értékesítésnek milyen feltételei vannak, illetve melyek ezen megoldások előnyei és hátrányai!

Hitelezőjének alapvető érdeke, hogy a hitelszerződés felmondását követően se szakadjon meg Önnel a kapcsolata. A követelés behajtása azonban joga és kötelezettsége. Ugyanakkor a hitelező jogosult a lejárt felmondott követelést követeléskezelőnek értékesíteni (engedményezéssel vagy átruházással), ez esetben a továbbiakban a követeléskezelő lép a korábbi hitelező helyébe.

Amennyiben hitelező bankja szerződés felmondása előtti felszólítást küldött, tartozása van, díjmentes segítséget kérhet a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől: http://penzugyifogyaszto.hu/


Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!)
E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK