2023.03.30., csütörtök - ZalánZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Navracsics: Decentralizáltabb fejlesztéspolitika megvalósítása a cél

2023. január 31. kedd, 18:54
Szerző: ZalaMédia; MTI
Az eddiginél sokkal decentralizáltabb fejlesztéspolitika megvalósítása a cél az európai uniós források tervezésére és felhasználására a 2027-ig tartó időszakban - közölte a területfejlesztési miniszter kedden Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

Támogatás a TOp plusz program keretében

Navracsics Tibor beszélt arról, hogy a területi operatív fejlesztési program új változata, a TOP Plusz mintegy 2000 milliárd forint értékű támogatást biztosít, az összeg felére már az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások alatt kiírták a pályázatokat a nemzeti költségvetés terhére. Tavaly év végéig 756 milliárd forint felhasználására született támogató döntés, idén január végére 492 milliárd forintról a támogatói szerződéseket is megkötötték; 445 milliárd forintot előlegként fizettek ki - ismertette a minsizter. A politikus felidézte, hogy a magyar kormány decemberben állapodott meg az Európai Bizottsággal a helyreállítási és újjáépítési alap mintegy 2500 milliárd forint értékű keretéről. Ennek nagyjából a felét nagy energetikai projektekre költik a bizottság elvárásai alapján, amelynek révén "az orosz gázzal kapcsolatos függőségünket egy kicsit oldani tudjuk" és a megújuló energiák is nagyobb teret kapnak. 

Jelezte, hogy a 2500 milliárd forintos keret negyedét a digitális átátállást, a digitális infrastruktúra fejlesztését segítő projektekre fordítják. A jövő fejlesztéspolitikájában pedig kiemelt jelentősége lesz a vármegyéknek - hangsúlyozta a miniszter. Az a cél, hogy lehetőség szerint már a tervezést is decentralizálják, vagyis ne Budapestről, az országos intézmények határozzák meg a fejlesztési irányokat, hanem bevonják a területi szereplőket is - fűzte hozzá. A vármegyékre jutó TOP plusz pályázatok három téma köré csoportosulnak: az aktív turizmus fejlesztésére 63 milliárd, a köznevelési infrastruktúra fejlesztésére 82 milliárd, helyi humánfejlesztésekre pedig 66 milliárd forint összegű pályázati keretre lehet számítani - sorolta Navracsics Tibor.

Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyék az Európai Bizottsággal történt megállapodásig előzetes integrált fejlesztési programokat tudtak készíteni, most ezeket igazítják a megállapodásban foglaltakhoz. Márciusra kellene minden megyének elfogadnia az új programokat, majd egy újabb kormánydöntéssel indulhatnak a pályázati kiírások. Négy zalai városra - Zalaegerszegre, Nagykanizsára, Keszthelyre és Lentire - további 30 milliárd forint fejlesztési forrás jut, mindez pedig kiválóan illeszkedik a Magyar falu program kistelepüléseket támogató pályázataihoz - fogalmazott Pál Attila.

Forrás: MTI

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK