2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Szabadtéri pálos szentmise Zalacsány-Örvényeshegyen

2019. május 02. csütörtök, 09:38
Sajtóközlemény
A mai Zalacsány területén egykor működő örményesi Pálos Kolostor emlékének szentelve, 2019. május 5-én, vasárnap gyönyörű természeti környezetben, szabadtéri szentmisét szervez a zalacsányi Pálos Vendégház ÉS Zalacsány önkormányzata, együttműködésben a Magyar Pálos Renddel és a helyi római katolikus plébániával. A 16:00-kor kezdődő misét P. Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrálja.

A Pálos Rend örményesi kolostora egykor a Zalacsány és Kehida között fekvő Örvényeshegy településrészen, az Örvényes-patak völgye felett állt. Alapítója Kanizsai Miklós tárnokmester. Története az okleveles források alapján 1378-tól követhető nyomon. A Szűz Mária tiszteletére szentelt kolostor jelentőségét jelzi, hogy még 1490 előtt vikariátus ­­– több monostor élén álló rendház – rangjára emelkedett, 1576-ban pedig itt tartották a rendi káptalant és választották meg a rend perjelét is. A kolostor kegyura mindvégig a Kanizsai család volt, a család kriptája is itt volt, így az alapító Kanizsai Miklóst is itt helyezték örök nyugalomra. A helyi hagyomány szerint Deák Ferenc is szívesen pihent meg egykor a kolostor romjainál, az „örményesi csonka torony” tövében. 

Korábbi felvétel

A 2019. május 5-i szentmisét követően a volt kolostor helyén 2017-ben létesített emlékhelyhez is elvonulnak a résztvevők. A szervezők fő célja, hogy 2019-ben folytatódjon a terület régészeti kutatása, mely reményeik szerint egy színvonalas történelmi emlék- és kirándulóhely, kültéri kiállítóhely létrehozásához vezethet a következő években. A műszeres kutatások jó állapotban lévő falakat mutattak ki, várhatóan 2019. őszén meg tud indulni a kolostor régészeti feltárása.  Simmer Lívia és Havasi Bálint a Göcseji és a Balatoni múzeumok képviseletében a misét megelőzően 15:00-kor képes beszámolót fog tartani „A pálosok közössége - a közösség régészete - a Zala megyei pálos monostorok közösségi régészeti kutatása” címmel.

Az elmúlt években új lendületet vett a zalai pálos kolostorok régészeti kutatása, mely nagyban köszönhető annak, hogy a zalaegerszegi Göcseji, valamint a keszthelyi Balatoni Múzeum mellett bekapcsolódott a munkába a Magyar Nemzeti Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Régészeti Térinformatikai Laboratóriuma, valamint a Civil Régészeti Alap.

A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában van, a magyar tartomány székhelye Pécsett.

A közel 6 hektáros birtokon elterülő zalacsányi Pálos Vendégházat 2013-ban, a Zalacsány-Örvényeshegyi Szabadtéri Színpadot 2017-ben hozta létre dr. Badacsonyi Tamás és Badacsonyi-Kovács Nikoletta családi vállalkozásukban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK