2021.06.13., vasárnap - Antal, AnettZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Szabolcs Péter lesz a város Díszpolgára

2017. április 13. csütörtök, 21:10
Szerző: V.Zs.
Zárt ülésen döntött a képviselőtestület elismerések adományozásáról, melyeket a májusi városnapi ünnepségen adnak át. „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” címet Szabolcs Péter Munkácsy díjas szobrászművész veheti át, a „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címet pedig Stróbel László apátplébános és Szakály István, a Zalaszám-Zalaegerszegi Atlétikai Club ügyvezető igazgatója.

Az első alkalommal kiadott Sport Mecénása díjat a Zalakerámia kapja.

Minderről Balaicz Zoltán tájékoztatta a sajtó munkatársait a csütörtöki közgyűlés után. A napirendi pontok közül a polgármester elsőként gazdaságfejlesztési döntésekről számolt be. Mintegy 900 millió forintos költséggel hulladékválogató valósul meg Buslakpusztán. A beruházás a 3BHungaria Kft. innovatív fejlesztésének köszönhető. Szakmailag kiemelkedő újításról van szó, amely 21. századi lehetőséget nyit meg. Az önkormányzat által biztosított területen épülő, évente 40 ezer tonnás kapacitású válogató révén harmadával csökkenthető a hulladék mennyisége, és várhatóan húsz új munkahelyet is jelent majd a működtetése. A közgyűlés támogató nyilatkozatot adott a Modern Városok Program keretében Zalaegerszegen létesítendő logisztikai központ és konténerterminál megvalósításához. A mintegy hatmilliárd forintos állami beruházással sokat javulhat Zalaegerszeg nemzetközi versenyképessége és befektetés-támogató vonzereje.

Balaicz Zoltán utalt arra, hogy Zalaegerszeg a Zalaszentivánnal szomszédos területen, közvetlenül a szlovén-magyar vasút elágazásánál valósul meg a terminál. A közeli sármelléki nemzetközi repülőtér és az azt is érintő leendő R76-os gyorsforgalmi út együtt ideális helyszínt teremt. A logisztikai központ és konténerterminál megvalósításához szükséges minden hatástanulmány elkészült, így hamarosan a kormány elé kerülhet az előterjesztés. Szólt arról is, hogy a Flextronics saját beruházásban új, 2200 négyzetméteres csarnokot épít. A hárommilliárd forintot meghaladó beruházással autóiparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési részleget alakít ki.

A polgármester beszélt arról is, hogy az állami MVM Zrt. pályázatának eredményeként másfél hektáros területen fél megawattos napelem-park létesül. A leendő járműipari tesztpálya mellett épülő létesítmény kapcsolódik a „Zöld város” és Smart City programhoz.

A sajtótájékoztatón elhangzott még a volt ZÁÉV munkásszálló felújítása is. Lehetőség van a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán indulni. A tervek szerint mintegy 150 főt befogadó, 21. századi, színvonalas szállót alakítanának ki. A beruházás 600 millió forintba kerülne, ennek 60 százalékát az állam biztosítaná sikeres pályázat esetén.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK