2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Szeptember végéig tart a hitelmoratórium

2021. július 01. csütörtök, 12:12
Hirdetés
Címkék:
A már egyszer meghosszabbított törlesztési moratórium újból meghosszabbításra került, és a hatályos rendelkezések értelmében 2021. szeptember 30-ig tart.

Azok járnak jól, akik igyekeztek/igyekeznek felkészülni arra a pillanatra, amikor újból el kell kezdeniük minden hónapban törleszteni a hitelük részleteit. Ha sikerült némi tartalékot képezni az elmúlt időszakban, akkor a rendszeres törlesztés újrakezdése nem érinti majd olyan érzékenyen a család költségvetését. Ha azonban erre nem volt mód, vagy nem kellő tudatossággal készült erre az adós és családja, akkor nehéz időszak következhet be októbertől.

A hitelmoratórium komoly segítséget jelenthetett a járvány miatt átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe jutott családoknak. Azonban azzal minden adósnak tisztában kell lennie, hogy a haladék (moratórium) nem jelent tartozás-, vagy kamatelengedést. A moratórium időszaka alatt felhalmozott kamatot az adósnak a hátralévő futamidő alatt kell megfizetnie egyenlő részletekben. Erre az összegre azonban a bank külön kamatot nem számíthat fel. Annak érdekében, hogy a moratórium lejárta után ne emelkedjen meg az adósok törlesztőrészlete, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a futamidő kitolás mértéke meghaladja majd a törlesztési moratórium hosszát, hiszen a moratórium alatt felhalmozott kamatokat is vissza kell fizetni.

Azt, hogy kinek milyen hatással lesz a hitelére az igénybevett moratórium, többek között függ a kölcsön összegétől, a moratóriumban töltött időtartamtól, a hitel kamatától, vagy attól, hogy a hitel mely szakaszában (elején, közepén, végén) élt az adós a moratóriummal. 
Természetesen az aki, mindvégig élt a moratórium lehetőségével, jóval több kamatot halmozott fel a haladék időtartama alatt, mint az, aki csak néhány hónapig vette igénybe a halasztást. Így előfordulhat, hogy a 2020 márciusától 2021 szeptemberéig végig igénybe vett moratórium, több mint két évvel is megnöveli a hitel futamidejét. Ez esetben természetesen tekintetbe kell venni azt az időszakot is, amikor az adós egyáltalán nem törlesztett, vagyis a meghosszabbodott futamidőből azt az időszakot kivonva kapjuk meg, hogy valójában hány törlesztőrészlettel kell többet fizetni.

Sajnos előfordulhat, hogy aki a moratórium lejártát követően nem tudja fizetni a hitelét, annak a bank felmondja a szerződését. Egy felmondott kölcsön pedig hamar átkerülhet egy követeléskezelő vállalkozáshoz. Ez esetben még jó esély van egy részletfizetési megállapodás megkötésére a követeléskezelővel. Nem szabad elfelejteni, hogy egy felmondott hitel egyösszegben lejárttá válik, és termeli a késedelmi kamatokat, tehát minél előbb meg kell állapodni a követelés jogosultjával a visszafizetés ütemezésében, elkerülve a végrehajtási eljárást, mely további jelentős költséget jelent az adós számára. 

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértői díjmentes tanácsadás keretében nyújtanak segítséget az adósoknak a moratóriummal kapcsolatos, és egyéb pénzügyi vonatkozású kérdéseik, panaszaik tekintetében. 

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!) E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK