2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Új eszközök a műszaki gyűjteményben

2022. szeptember 26. hétfő, 18:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Gyarapodott a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum műszaki gyűjteménye. A három új ipartörténeti tárgyat ünnepélyes keretek között mutatták be közönségnek. Eichinger Attila, a MOGIM igazgatója elmondta: 2019 óta nem lehettek együtt a járvány miatt, azóta nagyobb rendezvényt sem szerevezett a múzeum.

Ipartörténeti tárgyakkal gazdagodott a MOGIM

Eichinger Attila

Az elmúlt évek „szerzeményeit” ezért most együtt mutatják be a nyilvánosságnak, valamint a jelenlegi és volt kollégáknak. A rendezvény ugyanis szakmai találkozónak is helyt adott.

Glikol regeneráló

Többek között elhangzott: az olajipari múzeum nemrégiben egy földgázszállításban használt berendezéssel, mégpedig egy glikol regenerálóval gazdagodott. Az eszközt az Amerikai Egyesült Államokban gyártották – mondta dr. Szabó György, a TDE-ITS Kft. ügyvezetője, a MOL egykori vezérigazgatója, bemutatva a tárgyat. A gyűjtemény másik újdonságáról, a MOL százhalombattai finomítójában leszerelt, korábban az Adria-kőolajvezetéknél használt kőolaj szivattyúról Péterfalvi Ferenc, a MOL logisztikai szervezet csővezetéki vezetője szólt. Harmadik „elemként” pedig a csepeli petróleum-kikötő egykori vasúti tartálykocsi-töltőállomása került fókuszba, mint múzeumi újdonság.

Vasúti tartálykocsi-töltőállomás

Az intézmény igazgatója a rendezvényen azt is elárulta, hogy jövőre egy nagyszabású kiállítást szerveznek, ugyanis 75 éve alakult meg az ÁFORT (későbbi ÁFOR), és az 1948-ban létrehozott vállalat történetét mindenképpen szeretnék bemutatni a közönségnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK