2023.06.02., péntek - Kármen, AnitaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Vajda-gimnázium: fenntartóváltás előtt

2017. február 19. vasárnap, 18:51
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Hamarosan kiderül, hogy átkerült-e a keszthelyi Vajda János Gimnázium a Csornai Premontrei Apátság fenntartásába. Ha a nagykorúvá lett diákok, és a még kiskorú tanulók szüleinek több mint fele egy voksoláson igent mond a fenntartóváltásra, akkor a KLIK számára jelezni kell a közös akarat tényét. Ám az, hogy mi a közös akarat, az erősen megosztja a gimnázium pedagógusait, a szülőket és a diákokat.

Az iskola történetének utánajárva kiderült: a gimi 1808-ban, azaz közel 210 éve került a Csornai Premontrei Rend vezetése alá. 1924-35-ig az iskola reálgimnáziumként működött, majd egy 1934. évi törvénycikk értelmében fokozatosan újból gimnáziummá alakult át. A premontreiek 140 éven keresztül történő vezetése alatt a diákok teljes vallásszabadságot élveztek, de arra nagyon ügyeltek, hogy minden tanuló eleget tegyen a saját vallása által előírt kötelezettségeknek. 1948-ban az intézményt államosították, és fokozatosan négyosztályossá szervezték át.

Egy neve mellőzését kérő egykori premontrei öregdiák is megerősítette: életre szóló, tartós, erős alapokat kaptak a paptanároktól, akikre követendő példaként tekintettek, mert úgy éltek, gondolkodtak, éreztek cselekedtek, ahogy arról tanítást is adtak. Az éltes korú nyilatkozó nem érti a most kialakult félelmek lényegét. A jézusi útmutatás, a szilárd erkölcsi tartás, szerinte, nem lehet kerülendő. Senkit nem akarnak korbáccsal behajtani a templomokba. A világnézetileg semleges oktatás pedig semmiképp sem csorbulna. A lelki életet, a lelkiséget lehetetlen bárkire rákényszeríteni. A pedagógusi előmeneteli rendszerben sem történik érdemi változás.

Fazakas Z. Márton apát a fórum után lapunknak telefonon, óvatosan úgy nyilatkozott: vegyes a kép, vegyesek a tapasztalatok. Az átadás-átvételi szándéknyilatkozat leadását nem siettetik. Az oktatás résztvevőinek hozzáállása a kérdéshez még nem egyértelmű február közepén. Kellő alapossággal és alázattal, folyamatos tájékozódással további egyeztetéseket szükséges lefolytatni. Megígérte: értelmes, bölcs, mindenki számára elfogadható, megnyugtató döntést kívánnak hozni. Semmit nem tesznek elhamarkodottan. A gimnáziumhoz méltatlan lenne, ha ellenszélben kellene léteznie. A törvény betűje alól nem akarnak kibújni. A helyzet pontos felmérése után dőlhet el, mit érdemes vállalni és miként.

Az igényfelmérés pedig javában zajlik. Szörényi Zoltán, a gimnázium igazgatója csak a végső döntést követően ígért nyilatkozatot. A direktor február közepén összehívott egy nem sajtónyilvános szülői fórumot, hogy mindenki választ kaphasson az őt érintő kérdésekre. Ezen az összejövetelen megjelent a premontrei apát és a KLIK nagykanizsai tankerületének vezetője is. A zártkörű megbeszélés végső eredménye viszont nehezen megjósolható. Akadt szülő, aki szerint sok volt a feltételes módban elhangzott mondat, és kevés volt a konkrétum. Mások az apát tisztességéről, jóakaratáról, a jó ügy szolgálatába vetett alapállásáról szóltak. A fenntartóváltást ellenzők, nem tetszésüknek hangot adva, az érveiket összegyűjtő plakátokat még a Fő-téri templom ajtajára is kihelyezték. A közösségi oldalakat is elöntötték a különféle vélemények.

A fenntartóváltásról az intézmény pedagógusi kara egy február eleji szavazás alkalmával már egyértelmű véleményt mondott. A 43 szavazat közül mindössze 8 olyan akadt, amelyik igent mondott az új fenntartóra. A tanári kar zöme, bár nyűgnek érzi a KLIK által rájuk kényszerített adminisztrációs elvárásokat, bürokratikus terheket, mégis inkább a régi fenntartóra adta áldását. A szülői szervezet is egységesen ellenzi az egyházi köznevelési intézmény életre hívását, a világi iskola lefejezését, a függetlenség elvételét, az idejétmúlt regulák esetleges bevezetését. Minden apró részletre kiterjedő tájékoztatást tartanak szükségesnek. Attól félnek, hogy több, kiváló pedagógus is elhagyja majd az intézményt, ami az oktatás színvonalának romlásával jár együtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK