2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Varjúfészkek eltávolítása

2024. február 08. csütörtök, 16:08
Szerző: V.Zs., Fotó: ZalaMédia/pP
Címkék:
A természetvédelmi hatóságtól újra megkapta az engedélyt az önkormányzat a védett vetési varjak fészkeinek felszámolására február 15-ig.

A szakemberek a következő helyszíneken távolították és még távolítják el a fészkeket: Dísz tér, Kovács Károly téri buszállomás, Platán sor, Landorhegyi út 18. számú társasház előtt, Landorhegyi Általános Iskola és környezete parkosított részein, valamint a Deák Ferenc téren, a Tudomány és Technika Háza mögötti parkolóban és a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház előtt – írta Facebook-bejegyzésében Balaicz Zoltán polgármester.

Fotó: ZalaMédia archív/Pánczél Petra

Az önkormányzat kérésére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai felmérték a varjúkolóniákat a városban. E szerint 15 kolóniában közel 300 varjú volt. A rovarokat, apróbb rágcsálókat, sáskákat, puhatestűeket is fogyasztó, és ezzel a mezőgazdasági területeken az ember számára is hasznosan ténykedő madár védelem alatt áll, eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint. A varjak a fészkeiket a legmagasabb ágakra rakják, ezért azok megközelítése csak emelőkosaras daruval lehetséges, sőt, néha még mászó technika is szükséges.

Ugyanakkor a városon belül, különösen az ürülékük, illetve a hangjuk miatt sok helyen zavaró a jelenlétük. Mivel védett állatok, ezért az önkormányzatnak minden alkalommal külön engedélyt kellett kérni a természetvédelmi hatóságtól a fészkek eltávolítására. Az eljárással a védett madarak nem pusztulnak el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK