2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Vonyarcvashegy vidám vigassága

2018. augusztus 19. vasárnap, 10:21
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zamatos szőlővel, jóízű borokkal, édes musttal, ízletes falatokkal és színes kézműves vásárral várták a vendégeket augusztus közepén, a vonyarcvashegyi rendezvénytéren.

Itt rendezték meg immár tizenkettedik alkalommal a sok koncerttel, operett-, könnyűzenei és gyermekprogrammal, utcabállal kísért Bor és Csemegeszőlő Fesztivált. A kézművesek utcájában színes forgatagként, változatos árukínálatban tették közszemlére egyedi portékáikat az ügyes kezű mesterek. A rendezvényen árultak csemegeszőlőt, konténeres kivitelű oltvány formájában is.

A Zalai Da Bibere Borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének képviselete körében tartott vidám hangulatú nyitóünnepségen Péter Károly polgármester arra hívta föl a figyelmet, hogy a kiváló nyári időjárás nemcsak a turistáknak, de a szőlőtermelőknek is kedvezett. Utalt rá: a helyi fesztiváldömping még nem ér véget, mert még hátra van a VII. Ponty így jó! elnevezésű gasztrofesztivál is. A koccintás előtt a polgámester bejelentette, hogy ezúttal a Papp Családi Pincészet cserszegi fűszeres száraz borát választották a település nedűjének.

Dr. Bakonyi László szőlőnemesítő megnyitójában arra utalt: sokszor előfordul, hogy a szemnek tetszetős, hibátlan, szép óriásfürtök kevésbé ízletesek, mint az apróbb szemű társaik. A kóstolókon is a kevésbé látványosabb fürtök aratnak nagyobb sikert. Jelezte: a természet egy hónappal előbbre jár. Olyan fesztivál pedig eddig még nem volt a településen, ahol augusztus közepén már meg lehetett kóstolni az amúgy szeptember közepén érő fajtákat is, köztük a saszlát. Nem mindennapi eset az sem, hogy a cserszegi fűszeres fajtájú borok valamint a csemegeszőlők is egyszerre megkóstolhatók a Romsics, a Papp és a Rádi pincészetek kitelepült egységeiben, sőt János Gazdánál is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK