2024.04.18., csütörtök - Andrea, IlmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Első osztályú műemléke a városnak

2018. január 29. hétfő, 18:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megújult a belváros egyik emblematikus épülete, a Mária Magdolna Plébániahivatal. A részletről Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Stróber László apátplébános számolt be a helyszínen sajtó képviselőinek.

A polgármester elmondta: a Modern Városok Program keretében több 10 milliárd forint jut Zalaegerszegen a Mindszenty-programra. Ennek része volt a plébániahivatal felújítása is, mely részben pályázati forrásból, részben pedig a hívek adományaiból szépülhetett meg.

Megújult a plébániahivatal

Fontos arculati eleme a belvárosnak

Stróber László apátplébános hozzátette: egy régi álom valósult meg, hiszen a hivatal épülete – ahol egykor Mindszenty (Pehm) József is dolgozott – már nagyon rossz állapotban volt. A korábbi lábazat teljesen szétfagyott, de a kapuzat és az erkély is felújításra szorult. Ez utóbbi szimbolikus jelentőségű is a hívek számára, hiszen idén lesz 70 éve, hogy a Mária-év rendezvényeinek keretében, Mindszenty az erkélyről prédikált. A plébános szerint a megújult hivatali épület első osztályú műemléke a városnak.

A kivitelezők dolga nem volt egyszerű, hiszen a teljes lábazatot cserélniük kellett, ezenkívül új nyílászárók kerültek az épületre és a homlokzati díszeket is felújították – mondta Vigh László országgyűlési képviselő. Mindezt a festés és a vakolatjavítás követte. Az északi oldalon pedig restaurálták a falfülkében lévő Nepomuki Szent János szobrot is, illetve a nyugati szárny növénymotívumait és címerdíszét.

Balaicz Zoltán, Stróber László és Vigh László a plébániahivatal megújult kapuzata előtt

A beruházás közel 10 millió forintba került, melyből 8 és fél millió forint pályázati forrásból származott, a fennmaradó összeget pedig adományokból teremtette elő az egyházközösség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK