2022.08.12., péntek - KláraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Úgy élveztem volna a strandot

2016. augusztus 04. csütörtök, 16:00
Szerző: Antal Lívia
A szünidő a gyerekeknek mindig öröm, a szülőknek gyakorta gond. Mi lesz a tízévessel, ha időként otthon kell maradnia egyedül? Mi lesz a nehezen kezelhető serdülővel, aki egy hétig csak fekszik, aztán elkezd csavarogni.

Tud-e magára vigyázni a strandon vagy a vízparti táborban? Néhány megfontolandó jó tanács szülőknek, gyerekeknek egyaránt, hogy a gondtalanság ne csapjon át gondatlanságba.

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

– Ilyenkor sokan töltik szabadidejüket strandokon, vízpartokon, ami könnyedén válhat bosszúsággá, ha meglopnak bennünket – mondja Kövesdiné Dely Erzsébet rendőr százados, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa, akit a nyár veszélyeiről kérdeztünk. – Egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető, hiszen a strandoláshoz nem feltétlenül szükséges értékes tárgyainkat (nagy értékű mobiltelefon, laptop stb.) magunkkal vinni. Egyszerűen hagyják otthon, vagy használják a strandi értékmegőrzőt. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül dolgainkat.

– A fürdőzés más veszélyeket is magában rejt.

– Ahhoz, hogy megtörténjen a baj, nem kell folyópartra menni. A nyári vízi balesetek elkerülése érdekében nem tudjuk elégszer elmondani, aki nem tud úszni, ne menjen mélyvízbe a strandon se, és csak a kijelölt helyeken fürödjön természetes vizekben. Virtusból senki se ugorjon vízbe, pláne felhevült testtel, mert ez is könnyedén végződhet vízbefulladással vagy komolyabb sérüléssel, ha alacsony a vízmélység.

– Van, hogy egyedül marad a gyerek otthon.

– A szülők, mivel dolgoznak, valóban nem mindig tudják megoldani gyermekeik felügyeletét. Ezért nagyon fontos a kölcsönös bizalom. Beszéljék meg velük, hogy soha ne engedjenek be idegent a lakásba, bármilyen ürüggyel is kéri valaki, illetve a telefonba se árulják el, hogy egyedül vannak otthon. Azt gondolom, közös nevezőre lehet hozni a szülői aggodalmakat a gyerekek vágyaival. Nagyon fontos, hogy a szülő tudja, napközben hol tartózkodik gyereke, kikkel találkozik. A gyerekek pedig tartsák be a hazatérés megbeszélt idejét, és feltétlen értesítsék szüleiket arról, ha késnek. Ha mégis megtörtént a baj, haladéktalanul értesítsék a 107-es vagy a 112-es segélyhívón a rendőrséget.

– Egy jó heccből baj is lehet.

– Egy jó heccnek, vagánykodásnak induló cselekményből könnyen lehet bűncselekmény. Egy lopás, telefonbetyárkodás, bántalmazás, egy füves cigi elszívása stb. adott esetben szabálysértési vagy büntetőeljárást, továbbá kártérítési kötelezettséget vonhat maga után. Az ilyen esetek gyakorta nemcsak a nyári szünetet árnyékolják be, de akár évek múltán is visszaköszönhetnek. A bulikban is érdemes tartani a mértéket. S nyáron talán több veszélyt rejtenek magukban a közösségi oldalak. Senki se töltsön fel magáról, barátairól, ismerőseiről olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák valamelyiküket. Pláne ne posztolják ki, melyik tengerparton üdülnek, és meddig maradnak, mert ez a tolvajoknak felhívás a keringőre...

Kép: illusztráció, készítette: Cseh Németh László festő, rajztanár

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK