2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közös akarat eredménye

2021. október 14. csütörtök, 11:28
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a felújított fizioterápiás medencét a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, amelynek rekonstrukcióját széles körű társadalmi összefogás tette lehetővé. Az ünnepségen vízi gyógytornát mutattak be, amelyre egy beteg kivitelével a fizioterápiás osztály szakemberei vállalkoztak.

A felújított fizioterápiás medence

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója felidézte, hogy a medence felújítása már 2011-ben megfogalmazódott, de akkor anyagi okok miatt elmaradt. Mindeközben a rehabilitációra egyre nagyobb hangsúlyt került, ami nem lehet teljes értékű vizes közegben történő terápia nélkül, sem a gyermekgyógyászatban, sem a neurológiai és mozgásszervi problémák, illetve műtétek utáni állapotok kezelésében. 2016-ban már a gépészet elavulásával is szembesülni kellett, ezért a teljes körű felújítás elodázhatatlanná és sürgetővé vált. Közös akarat mentén elindult egy olyan példás összefogás, ami meghozta eredményét a több éves előkészületi munkának.

Bali József, az adományokat fogadó és a kivitelezést lebonyolító Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönetét fejezte ki a kórház vezetésének és munkatársainak, a város vezetésének az ügyet támogató programok szervezésért, a kormányhivatalnak, cégeknek és magánszemélyeknek a medence felújításáért. A rekonstrukció két lépésben valósult meg. 2019-ben a medence vízgépészetét újították fel mintegy 19 millió forintból, majd, még a pandémia előtt, a komplett medenceteret a vizesblokkokkal és öltözőkkel együtt. A fizioterápiás egység teljes körű rekonstrukciójára összesen 58 millió forintot fordítottak.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott azt mondta, a kormányhivatal az egészségügyi fejlesztések megvalósításában és megye lakóinak legjobb egészségügyi ellátásában is egyaránt felelősséget érez. Egyértelmű volt, hogy támogatják a célt. A Zala Megyei Kormányhivatal és a Zalaegerszegi Járási Hivatal dolgozóinak köszönhetően jelentős összeget tudtak felajánlani a rekonstrukcióra.

Oroszlán Máté gyógytornász, terapeuta vezette a foglalkozást

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy az évente 70 ezer beteget fogadó kórház rendkívüli teljesítménnyel állt helyt a járvány elmúlt két évében, és országosan is példaértékűen vezényelte le az oltási kampányt.

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, Zalaegerszeg a segítség és az összefogás városa, utalva arra, hogy már két alkalommal (elsőből a medence felújítását támogatták) is gyűjtöttek a kórház javára az AquaCity-ben rendezett jótékonysági napon.

Gombosné Papp Judit, a fizioterápiás osztály vezetője munkatársai nevében köszönte meg az adományokat. Mint mondta, a korszerűsítés a 21. század fizioterápiájának feltételrendszerét teremtette meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK