2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szívgyógyászatért jótékonykodtak

2020. március 03. kedd, 16:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Első alkalommal rendezett jótékonysági bált a Zalai Szívgyógyászatért Alapítvány, amely a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztályának munkáját segíti. Az Arany Bárány Hotel télikertjében tartott program bevételét szívfelszíni ultrahang-készülék megvásárlásához kívánják felhasználni.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai

Borsosné Pál Ildikó, a kuratórium elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az 1994-ben megalakult alapítvány (akkori nevén Zalaegerszegi és a Magyar Szívgyógyászatért Alapítvány) az elmúlt 26 évben orvosi eszközök és berendezési tárgyak beszerzésével támogatta a szívsebészeti osztályt, továbbá finanszírozta a továbbképzéseken és tudományos konferenciákon való részvételt. Mindezt magánszemélyek és vállalkozások adományai tették lehetővé, amit ezúton is köszönnek. Kiemelte, hogy 2018-ban egy hölgy jóvoltából 13 millió forint adományhoz jutottak, amelyből a frissen műtött betegek életjeleit figyelő monitorrendszert vásároltak és helyeztek üzembe.

A szívsebészeti osztály és az alapítvány munkáját méltatva Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, mindenkit meg kell becsülni, aki ma az egészségügyben dolgozik. A bált kísérő nagy érdeklődés, a kétszázharmincnál több vendég ezt igazolja vissza.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi szívsebészet a Zala megyei egészségügy hímes tojása, amelyre vigyázni kell, hogy az elkövetkező években is lépést tudjon tartani az orvostudomány fejlődésével. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek világszerte és hazánkban is vezető haláloknak számítanak, kidolgoztak egy a prevenciótól a szívsebészetig terjedő, minden szakterületet érintő koncepciót, amelytől a jelenleg kedvezőtlen mutatók javulását várják hosszú távon.

A közösségi összefogást emelte ki Bali Zoltán alpolgármester, aki megemlítette, hogy a tavalyi vadpörkölt-fesztiválon 120 csapat vett részt a főzőversenyen, melynek bevételét a szívsebészetet támogató alapítvány kapta. Ezzel az önkormányzat mellett civilek, egyesületek, vállalkozások is elismerték a 62 szakdolgozót foglalkoztató, évente 690 beavatkozást végző osztály munkáját.

Dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos (3. kép) azt hangsúlyozta, hogy a regionális feladatkört ellátó zalaegerszegi szívsebészet a legnagyobb biztonságú és a legmagasabb színvonalú ellátást kívánja nyújtani a szívbetegek számára. A koszorúér-sebészet terén szembe kellett nézni azokkal a kihívásokkal, amit az egyre növekvő betegszám jelent. Mint mondta, az érelmeszesedés nemcsak az időseket, de a fiatokat is egyre jobban érinti, akik szintén több katéteres tágítás után kerülnek műtétre. Ezért jelentős a koszorúéráramlás-mérő beszerzése, amely jelenleg csak a zalaegerszegi szívsebészeten elérhető. A 15 millió forintba kerülő eszköz megvásárlásához sok magánszemély és vállalkozó nyújtott anyagi támogatást. Mint mondta, kellett hozzá az önkormányzat és a kórházi vezetés progresszív hozzáállása és támogatása. Következő lépésként szívfelszíni ultrahang-készüléket, illetve háromdimenziós szívvizsgáló (cor-szkópot) kívánnak beszerezni. Mindkét eszközzel a koszorúerek állapotáról, szűkületeinek helyéről és mértékéről kaphatnak pontos információt. Ezért fognak dolgozni a jövőben a Zalai Szívgyógyászatért Alapítvánnyal közösen, hangsúlyozta végül.

A rendezvényen részt vett dr. Szerafin Tamás, a Debreceni Szívsebészeti Klinika vezetője, a Magyar Szívsebészeti Társaság elnöke is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK