2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fejlesztenék a bronchoszkópos labort

2018. december 02. vasárnap, 09:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Korszerű bronchoszkópos labort kíván kialakítani a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház gyermekintenzív részlegén. Erről is szó esett azon a sajtótájékoztatón, melyen az idei évet értékelték, beszámolva az adományozók által támogatott fejlesztésekről.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója a kórházat támogató alapítványok között legaktívabbnak nevezte Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítványt, amely idén 7,6 millió forint értékben támogatta a gyermekosztályt. A legnagyobb beruházást a baba-mama adaptációs helyiség fél évvel ezelőtti kialakítása tette ki. Itt azok az édesanyák, és édesapák tölthetnek el néhány napot, akik a hosszú hetek után végre hazavihetik gyermeküket. Ezen idő alatt élvezhették az egészségügyi személyzet figyelmét, a baba-mama adaptációs helyiségben viszont már kettesben lehetnek, felkészülve az otthoni létre, ahol már egyedül kell ellátni koraszülöttként világra jött csecsemőjüket. Hangsúlyozta, ez mindenképp növeli biztonságérzetüket. Az alapítvány ezenkívül több eszközt vásárolt. Egy légzésfigyelőt, egy bronchoszkópot, egy rehabilitációs eszközt, ami azért fontos, mert az osztály regionális gyermek-rehabilitációs központként is működik. Ezen felül beszereztek egy mellmasszázs modellt az anyatejes táplálás elősegítésére.

Évet értékelt a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány

Maár Andrea Zsófia sürgősségi szakápoló egy bronhoszkópiás berendezést mutat, mellette dr. Gárdos László és dr. Halász Gabriella

Dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, az alapítvány alapítója rendezvényeikről számolt be. Elmondta, hogy májusi koraszülött futáson közel ezren futottak. A koraszülött PIC-niken idén több mint 300 család kétezer fővel vett részt. A koraszülöttek világnapján pedig feldíszítették az osztályt és vendégül látták az egykori koraszülötteket és szüleiket. Az adventi vásárra ismét kitelepülnek, ahol palacsintával és forralt borral kívánják megköszöni a támogatást a lakosoknak.

Lubics Szilvia háromszoros Spartathlon-győztes minden eladott könyvéből annyi összeget ajánl fel az alapítványnak, ahány kilométer az Athén és Spárta közti táv. December 21-én a Delta együttes tart koncertet az Art moziban, melynek teljes bevételét az alapítványnak ajánlja fel. Török Ferenc újságíró, akinek koraszülött unokája született, sportrelikviákból jótékonysági árverést szervez. A bevétel egy részét a zalaegerszegi koraszülöttmentő alapítványnak ajánlja fel. Néhány adomány a sokból, amit az osztályvezető főorvos megemlített, hozzátéve azt, hogy nem az összeg a fontos, hanem a segítőszándék.

A zalaegerszegi gyermekosztály a légúti idegentest eltávolításában is centrumszerepet tölt be a régióban. Az életmentő tevékenység feltételeinek javítása érdekében az alapítvány minden olyan eszközt beszerezne, ami szükséges egy korszerű bronchoszkópos labor kialakításához. Ennek ára 15–20 millió forint között mozog. Aki most adakozik, ennek megvásárlásához is hozzájárul.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK