2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csillaglesen: nyáresti távcsöves bemutatók

2019. június 16. vasárnap, 20:08
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Kellemes nyár estéken az eget bámulni nemcsak a romantikus alkatúak sajátja. S ha mindehhez még távcsövek, szakértő csillagászok is társulnak, érdemes bevállalni a programmal járó néhány szúnyogcsípést is.

Bánfalvi Péter amatőr csillagász távcsöves bemutatókkal várja az érdeklődőket májustól októberig a város több pontján. Legutóbb az Apáczai Művelődési Központ udvarán beszélt az égi aktualitásokról.

Elsőként a Holdat lehetett szemrevételezni különböző nagyítási mértékre állított távcsövekkel. Majd 10 óra után egy érdekesség, a Jupiter és egyik holdja, az Io, melyet még Gallilei fedezett fel, bukkant elő. Ez utóbbin több működő vulkán is található, melyet azonban csak űrszondáról lehet észlelni, jegyezte meg a szakértő. Az est során szóba kerültek még a nyári csillagképek is.

Bánfalvi Péter bemutatójához csatlakozott a TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület, valamint a Vega Csillagászati Egyesület. A beszélgetés közben gyakran kellett a távcsöveket a célpontra igazítani, hiszen, mint elmondták, a Hold közel 3200 kilométer/órás sebességgel halad ellipszis pályán a Föld körül. Júliusban pedig telehold idején teljes holdfogyatkozás szemtanúi lehetnek az érdeklődők, valamint a Szaturnusz is megfigyelhető lesz majd. 

A bemutatók a továbbiakban is a megszokott helyszíneken, a Dísz téren és a Landorhegyen folytatódnak, derült ég esetén. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK