2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla az „arany vitézeknek”

2021. november 26. péntek, 15:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Báró Lehár Antal, az egykori császári és királyi 106. gyalogezred parancsnoka születésének 145. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a ZSZC Munkácsy Mihály Technikumában. Az eseményen felavatták a Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett parancsnok és a zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred három, Arany Vitézségi Éremmel elismert katonájának emléktábláját.

Lehár-emlékünnep a Munkácsy Mihály Technikumban

Fülöp András hadszíntérkutató elmondta, a zalaegerszegi megemlékezéssel zárul a Lehár-emlékév, amit idén 40 rendezvény kísért Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben, valamint Ausztriában és Olaszországban. Annak a főtisztnek az alakját idézték meg, akire az első világháborúban és az azt követő zűrzavaros időszakban Magyarországnak és azon belül Nyugat-Magyarországnak szüksége volt. Hiánypótló kiadványként pedig kiadták Lehár Antal a 106. gyalogezred történetéről német nyelven írt kötetét magyar nyelven. Mint fogalmazott, most a Munkácsy Mihály Technikumban négy nagyszerű katona – Báró Lehár Antal, vitéz Kárpáti József, vitéz Erdélyi József és vitéz Papp János – emléktábláját avatják fel, amelyeket a Szent György lovagrend és a Grádics Egyesület ajánlott fel Zalaegerszeg városának.

Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója azt mondta, Báró Lehár Antal végig hű maradt elveihez, egy elvet vallott, ami királyhűség volt. Amellett, hogy kiváló stratéga és katona volt, a lövészet oktatásában is jeleskedett. Emléktáblája méltó helyre került a Munkácsy Mihály Technikumban, ahol idén indult el a honvédkadét-képzés.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a trianoni békediktátumra utalva úgy fogalmazott, Báró Lehár Antal abban a korszakban élt, amikor idegen hatalmak kényének kitéve akkora árat fizettünk, amit több mint száz esztendeje nyögünk. Mindazonáltal ha van hitünk és céljaink, akkor az ország is megmarad, az emléktábla-avatás erre hívja fel a figyelmet.

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, azokra is gondolni kell, akik kevésbé ismertek a szélesebb közvélemény előtt. A Lehár-család ugyanis nemcsak páratlanul tehetséges zenészeket adott az országnak, hanem egy az elveihez végsőkig hű, és azokért küzdeni is tudó tisztet, aki az első világháború után 1919-től 1921-ig reguláris csapataival védte Magyarország nyugati határait.

A megemlékezésen részt vettek a zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred katonáinak leszármazottai.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK