2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hiánypótló eszköz az intenzív osztálynak

2021. január 13. szerda, 18:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egy névtelen adományozó altatáshoz és lélegeztetéshez szükséges bronchofiberoszkópot vásárolt beüzemeléssel és oktatással együtt nettó egymillió forint értékben a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház intenzív osztálya számára. Az új eszközt a városházán tartott sajtótájékoztatón adtak át.

Névtelen adományozó jóvoltából

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, bár az önkormányzat sohasem volt fenntartója a kórháznak, de egy magára adó megyei jogú városnak fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon az intézménnyel, és odafigyeljen infrastrukturális felszereltségére. Ezt szolgálták az elmúlt években szervezett jótékonysági akciók, amikor is a kórház, annak alapítványai, illetve egyes osztályai számára gyűjtöttek. Mint fogalmazott, a névtelen adományozónak köszönhetően most az intenzív osztály részesül egy hiánypótló eszközben, amely nagy segítséget jelent a betegellátásban.  

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az elmúlt 5-6 évben közel 9 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a megyei kórházban. A szívcentrum létesítésére 4,5 milliárd forintot, a zöld épület felújítására 2,3 milliárdot, műszerekre egy milliárd forintot, az MRI készülék kicserélésére pedig 800 millió forintot fordítottak. Mint mondta, a város és a megye vezetése továbbra is támogatja a kórházat, és segíti az új főigazgatót is elképzelései megvalósításában. Kiemelte, a járványhelyzet miatt nagyobb felelősség hárul az egészségügyi dolgozókra. Helytállásukért köszönetét fejezte ki, továbbá azt kérte, hogy az emberek oltassák be magukat, mert akkor nyárra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta és dr. Kovács Tamás

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a kórház közelmúltban kinevezett új főigazgatója azt mondta, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály tevékenysége korábban kissé háttérbe szorult, de a koronavírus-járvány rávilágított nélkülözhetetlenségére. Az itt dolgozók nagyon felelősségteljes munkát végeznek, ami nagy odafigyelést, áldozatot és türelmet igényel. Igazi csapatmunkát követel meg az, hogy az altatás, a lélegeztetés és az újraélesztés a legprecízebben menjen végbe. Ehhez elengedhetetlen a korszerű eszközpark, hogy minden kéznél legyen egy hirtelen állapotromlás esetében. Az új eszköz a szabad légutak biztosításában lesz segítségére az orvosoknak.

Dr. Kovács Tamás, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály vezető főorvosa az eszköz használatának jelentőségéről beszélt. Mint mondta, az altatás és a lélegeztetés első legfontosabb lépése a légút biztosítása a levegő áramoltatásához. Ez a hajlékony optikai eszköz és a hozzákapcsolódó monitor abban segít, hogy a lélegeztető csövet könnyebben be lehessen vezetni a megfelelő helyre, a gégebemenetbe. A szemellenőrzéses módszer helyett sokkal biztonságosabb és biztosabb intubációt tesz lehetővé az új eszköz, amit az intenzív ellátás mellett bármely altatással járó műtétnél is használni tudnak hordozhatósága révén.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK