2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Húsz éve mentik a kutyákat Zalaegerszegen

2019. szeptember 05. csütörtök, 20:49
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Két évtizede működik állatmenhely Zalaegerszegen. Bár léte beivódott a köztudatba, azt azonban hangsúlyozni kell, hogy civilek hozták létre és azóta is civil fenntartású, időközben közhasznúvá avanzsált egyesületről van szó. Sajnos a Csilla dűlőn lévő telephely az elmúlt 20 év alatt bővítésre szorult, jelenleg is ez a helyzet.

A kerek évfordulót családi nappal ünnepelték az alapítványi tagok, a munkatársak és az önkéntesek közreműködésével az Apáczai Művelődés Központ udvarán. 

Zalai Ilonának és Fábián Katalinnak köszönhető, hogy létrejött a későbbiekben Bogáncs Állatmenhely néven működő telephely. Ők építették fizikálisan is és szellemiségében is az intézményt, a városi önkormányzat által biztosított területen. A két alapító tag már nyugdíjas, és sokan megfordultak már őket követve mind munkatársként, mind egyesületi tagként, vezetőként, illetve önkéntesként ezen a szomorú helyen. A többség nem a fizikális, hanem a lelki terhek miatt mondott búcsút. Mégis a – rövidebb vagy hosszabb ideig – segítőknek köszönhetően, közel 10 ezer kutya volt itt lakó, kapott legalább még egy esélyt a méltóbb életre.

Jelenleg 160 eb lakja szűkösen a telephelyet és az ideiglenes befogadóknál is van jónéhány négylábú. Emellett kérésre is hirdetnek, nem menhelyen élő, de a családból hamarosan kikerülő kutyákat, mondta többek között Abai Erika telephelyvezető, aki azon ritka emberek közé tartozik, aki már 15 éve, napi szinten szolgálja a mentést. 

- A Varsóczi-testvérpártól vettem át az egyesület vezetését. Elődeim nagyon sokat tettek a menhelyért – mondta Rumi Krisztina, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület elnöke. – Az elmúlt évek alatt folyamatosan bővült a telep és a bő 10 éve alakult Bársonytalp Egyesület átvállalta a cicák mentését, így macska már csak kevés van nálunk. Együttműködő a kapcsolat a két civil szervezet között. 

- Mennyire megfelelő a telephely a célnak?

- Jól megközelíthető és lakott területtől távol van. Ez mindkettő pozitívum. Viszont egy kis zöldterület jó lenne még, ezen próbálunk jobbítani néhány éve, sajnos egyelőre sikertelenül. 

- Egyéb problémák a kutyák magas száma mellett?

- Folyamatos munkaerőhiány van, ahogy más szektorban is. Mivel azonban élő állatokat látunk el, nem lehet szünet, nem lehet leállás. Fizikálisan és lelkileg is megterhelő a feladat, melyet minden időjárási körülmény között el kell végezni. Sokat köszönhetünk az önkéntes segítőknek. De lehetőség van akár részmunkára, illetve a munkaügyi központ által támogatott munkatárs foglalkoztatására, vagy hétvégi kisegítő munkára. Ez ügyben a telephelyvezetőt lehet keresni. A közösségi oldalunkon 12 ezer követőnk van, ami erős empátiát sugall. Az is ritka a mai világban, hogy jótékony akcióinkon nagy számban mozdulnak meg az emberek. Például a vadpörkölt fesztivál kutyás felvonulásán 80-100 önkéntes vett részt tavaly, menhelyi kutyákat felvezetve a városban. A legszomorúbb dolog, azonban az, hogy bármennyire is szeretnénk, nem lehet mindenkit megmenteni. 

- A menhelyen több alkalommal is, technikai okok miatt zárt ajtókat talált az arra járó. Hogyan lehet örökbefogadni?

- Megújult a honlapunk a napokban, és ezen részletesen szerepel az örökbefogadás menete. Előzetes kontrollra azonban lehet számítani. 

- A születésnapi rendezvényen a gyerekek voltak a célközönség.

- Ők és a családok. A gyerekekhez azért fontos szólni, mert ők lesznek a jövő felnőtt nemzedéke és nem mindegy hogyan viszonyulnak az állatokhoz. 

 A 20. születésnap alkalmával Balaicz Zoltán polgármester elismerő oklevelet adott át az egyesületnek a város nevében, és két kutyaházat ajándékozott a menhely lakóinak. A rendezvényen számos módon lehetett anyagilag támogatnia az ünnepelteket. De pénzbeli támogatást ezentúl az interneten keresztül is el lehet juttatni a kutyusoknak. Minderre a megújult honlapon keresztül van lehetőség. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK