2022.11.27., vasárnap - VirgilZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

KOraKIhívás-sal másodszor is célba értek

2020. május 10. vasárnap, 15:12
Szerző: Antal Lívia
Sok helyen, de együtt, egy célért! Tömören így foglalható össze a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány által szervezett jótékonysági váltófutás idei futama, amely a koronavírus-járvány miatt virtuálissá vált, és ami az alapítvány terveiben is más prioritásokat hozott. A koraszülött futás online térben szervezése nem várt érdeklődést váltott ki, sőt nemzetközivé teljesedett ki.

Váltófutás virtuálisan a koraszülöttekért

A Zalaegerszeg és Keszthely között zajló 66 kilométeres „Másodszor is célba érünk” elnevezésű váltófutás idén ötödik alkalom rajtolt volna el, ha nem jön közbe a koronavírus-járvány, illetve annak terjedését gátló korlátozási intézkedések. Így az idei futamot KOraKIhívás-ra, röviden KOKI-ra keresztelték, és az anyák napja helyett április 20. és május 3. között rendezték meg. A kihívást elfogadók ebben az időintervallumban teljesítették a 66 kilométeres távot, mégpedig lakóhelyükön a kijárási korlátozás figyelembevételével.

– Valóban március elejére a szervezés nagy része már lezajlott, így gyorsan kellett reagálni az új helyzetre, miután betiltották a tömegrendezvényeket a járványveszély miatt – mondta érdeklődésünkre dr. Gárdos László, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány alapítója és elnöke, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. – Több megoldásban is gondolkodtunk. Végül a virtuális futás mellett döntöttünk az egyik ötletgazda, Lubics Szilvia többszörös Spartathlon győztes javaslata alapján, amit aztán kidolgozott az alapítvány menedzsmentje. Először nem is mertünk arra gondolni, hogy ennyire népszerű lesz, aztán sokkal többen jelentkeztek, mint bármikor a jótékonysági futás életében. A több mint 140 csapat több mint tízezer kilométert teljesített. A koraszülött futásnak elengedhetetlen szereplői a kórházi csapatok, akik az elhívatott egészségügyi oldalt képviselik. A Bethesda Gyermekkórház 4 csapata összesen 264 kilométert futott le.

A szakma és a sportág neves képviselői sem maradtak el, elkötelezettségükről ezúttal is bizonyságot adott a már említett Lubics Szilvia, Bódics Tamás Spartathlon-bajnok, Bicsák Bence válogatott triatlonos, és Bérces Edit világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, valamint dr. Zacher Gábor toxikológus, dr. Velkey Görgy, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója. De nemcsak hazánk számos vidékéről neveztek egyéni futók és csapatok, hiszen voltak, akik Németországban, Franciaországban, Norvégiában, Oroszországban vagy Tajvanon teljesítették a teljes távot, vagy annak egy szakaszát.

– A hogyan az egyéni és a csapatbeli futókra volt bízva. Ki-ki az általa választott szakasz távját ott teljesítette, ahol ezt a kijárási korlátozás lehetőségei lehetővé tették számára. Így voltak, akik a szabadban futottak, lakhelyük körüli utcákban, vagy saját kertjükben, míg mások a futópadot választották. Így idén a Zalaegerszeg és Keszthely közötti futás országos, sőt nemzetközi méretűvé teljesedhetett ki. Virtuálisan is, hiszen a futók fotókat, videókat és a futás útvonaláról térképeket töltöttek fel az esemény facebook oldalára.

A KOraKIhívás-sal a Korszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány választ adott a járványügyi helyzet kihívására, de emiatt kitűzött céljai is megváltoztak.

– Alapítványunk az elmúlt években számos projektet valósított meg, támogatva a gyermekosztályt. Legutóbbi terveink között egy rehabilitációs park létrehozása szerepelt, amit felülírt a járványügyi helyzet, ezért lélegeztetéssel kapcsolatos műszereket szereztünk be. Két intubáláshoz, lélegeztetéshez használt video laryngoscopot, továbbá egy központi monitorrendszert, amely különösen fontos szolgálatot teljesíthet az intenzív ellátást igénylő csecsemők kezelésében, gyógyításában. Ezek között egy Európában is csak kevés intenzív osztályon használt, Magyarországon pedig elsőként alkalmazott monitort is, amely a súlyos állapotú gyermekek alapvető életfunkciói (légzés, vérnyomás, szívműködés) mellett az agy elektromos működését is folyamatosan vizsgálni tudja – mondta el dr. Gárdos László.

A Korszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány erre a műszerbeszerzésre 14 millió forintot tudott fordítani. Ezáltal az egyik legnagyobb eddigi beruházását valósította meg, köszönhetően magánszemélyek és cégek adományainak, és nemkülönben a Robert Burns Alapítványnak. A zalaegerszegi nonprofit szervezet számára a legnagyobb segítség a személyi adó egy százalékának felajánlása, ezért bíznak abban, hogy sokan élnek a lehetőséggel, melyről idén is május 20-ig lehet rendelkezni.

Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány

Adószám: 18019137-2-20

Számlaszám: 11749008-20181978-00000000  

Még több fotó az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/223230738946514/?active_tab=discussion

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK