2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Magyarország a 15. legbiztonságosabb hely

2017. július 08. szombat, 19:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Polgárőrökkel népesedett be a megyei találkozónak helyet adó zalacsányi iskola udvara július 8-án. A Zala Megyei Polgárőr Szövetség tagjai egész napos rendezvénnyel ünnepelték összetartozásukat és a közösség érdekében végzett munkájukat, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország ma a 15. legbiztonságosabb hely a világon egy 163 országot érintő friss felmérés szerint.

Nagy megtiszteltetés Zalacsány számára, hogy házigazdái lehetnek ennek a rangos rendezvénynek, fogalmazott köszöntőjében Nagy Lászlóné polgármester. Tevékenységüket méltatva azt mondta, a polgárőrök társadalmi munkában, szabadidejüket feláldozva ingyen és bérmentve dolgoznak a közrendért, a közbiztonságért, a bűncselekmények megelőzéséért. Minden településen fontos a lakosság biztonságérzete, melynek megléte illetve javulása a polgárőrök jelenlétének köszönhető.

Megyei polgárőr nap Zalacsányban

Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta, hogy a polgárőr társadalom igényli ezt a napot, hiszen azért szerveződtek, hogy tevőlegesen is részt vegyenek a közbiztonság fenntartásában településeiken. Kitért arra is, hogy polgárőr törvény lehetővé teszi a rendezvények támogatását is. Mint mondta, idén már öt olyan nagyobb esemény volt, ahol több mint hetven polgárőr vigyázta a rendet egyidejűleg. A polgárőrség tevékenysége egyúttal fontos láncszeme a közbiztonság javítása és a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében végzett rendőri munkának. Végül megköszöntötte a zalai szervezet munkáját, majd tartalmas beszélgetéseket és jó szórakozást kívánt mindenkinek.

Horváth Róbert megyei elnök és dr. Túros András országos elnök Szent László-emlékplakettet adományoztak
Nagy Lászlónénak, Zalacsány polgármesterének.

A megye büszke lehet polgárőr szervezetére, hangsúlyozta Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Kiemelte, hogy a polgárőrség tevékenységét az állam is elismeri, melyhez költségvetési támogatást is biztosít.

Dr. Túros András nyugállományú rendőr altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszönetét tolmácsolta a zalai szervezetnek, ami 122 egyesületével és 3800 fős létszámával oszlopos tagja az országos szövetségnek. Kiemelte, a polgárőrök munkájának mérlege, hogy Európában Magyarország rendelkezik a legnagyobb közbiztonsággal. A közelmúltban napvilágra került felmérés szerint a vizsgált 163 országból Magyarország a 15. helyen áll a biztonságot, a lakosság biztonságérzetét illetően.

Ez nagy siker, melyet a magyar rendőrség, a magyar polgárőrség és a bűnmegelőzés területén dolgozók értek el. Mindenki büszke lehet erre a fantasztikus eredményre, melyben a polgárőrség munkája is benne a 9 millió szolgálati órával országosan, benne a zalai szervezet 330 ezer szolgálati órájával együtt. Az európai és világhírű közbiztonsághoz a szakmai programok is hozzásegítették Magyarországot. Hangsúlyozta, a polgárőrség ma már a rendőrség egyik legfontosabb partnere, így tudnak sokat tenni azért, hogy a magyar emberek biztonságban éljenek.

A köszöntőket követően a megye közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett munkájáért számos polgárőr kapott elismerést, illetve a magyar polgárőr mozgalom támogatásáért több szervezet tagja is kitüntetést vehetett át.

A házigazda település részéről Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatában részesült Sándor Csaba, a Zalacsány és Társult Községek Polgárőr Egyesület elnöke. Érdeklődésünkre elmondta, még körzeti megbízottként segítette megalapítani a környékbeli települések polgárőr egyesületeit, így Zalacsányét is, ami 1992-ben alakult meg. Tíz éve irányítja a helyi polgárőrség munkáját, amit 15 fővel vett át akkor. Jelenleg 35 fő a tagja, és Zalacsány és Ligetfalva tartozik hozzá. Mindkét település önkormányzatával szorosan együttműködnek, és biztosítják a kulturális és sportrendezvényeket.

Nemcsak a rendet vigyázzák, hanem a környezet tisztaságát is szemétszedéssel. Útlezárásokban is segítik a rendőrség munkáját, ahogy a falopások megelőzésében is közreműködnek. Odafigyelnek az idős lakókra is, segítve őket gondjaik, bajaik megoldásában. Mindezt közel háromezer szolgálati órával egy évben. Mint mondta, örömére szolgál, hogy házigazdái lehetnek a megyei polgárőr napnak, melynek megrendezése érdekében együtt pályáztak a zalacsányi önkormányzattal a Zala Megyei Polgárőr Szövetséghez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK