2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Növényekkel ültették körbe

2019. június 20. csütörtök, 18:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett Boldogasszony-kápolna építése befejeződött a Gébárti-tó mellett. A létesítését kezdeményező Zalai Boldogasszony Alapítvány úgy gondolta, hogy parkosítja környezetét az augusztus 15-i felszenteléséhez, amelyhez Zalaegerszeg önkormányzata is csatlakozott.

Önkéntesek szépítették meg a Boldogasszony-kápolna környezetét

Tolvaj Márta alpolgármester, aki szintén részt vett az ültetésben elmondta, társadalmi munkát szerveztek annak érdekében, hogy a gyönyörű épület környezete is méltó legyen az avatásához. A neszelei és az andráshidai lakókat szólították meg a feladattal, melyben részt vettek Andráshidáról a Gazd'asszony Klub, a Borbarát Kör és az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tagjai. Rajtuk kívül a városi diákönkormányzat, a katolikus és református egyház önkéntesei is ültették a növényeket, egy zalaegerszegi vállalkozás felajánlása révén 250 tő rózsabokrot és 750 tő díszcserjét. A Városgazdálkodási Kft. biztosította a szükséges gépeket és a szakembereket a munkához. A Zalavíz Zrt. lajtos kocsijából ivóvizet kaptak az önkéntesek, és további három vállalkozás pedig a kenyérről, a pogácsáról, valamint az ebédről gondoskodtak, amit a Gébárti Kézműves Házában tálaltak fel.

Az ötlet, hogy a Boldogasszony tiszteletére kápolna létesüljön a Gébárti-tó közelében dr. Buksa Ildikó pszichiátertől, a Zalai Boldogasszony Alapítvány kuratóriumi elnökétől származik. Érdeklődésünkre elmondta, hogy ez már 2005 novemberében felmerült. Tervezőjének mindenképpen Makovecz Imre Kossuth-díjas építészt gondolták, akit 2009. januárjában „merte felkeresni” telefonon elképzelésével. A mester egyből magának érezte a feladatot. Sok idő telt el azóta, de nem tartja hiábavalónak, mert úgy érzi, hogy a kápolnának mostanra kellett felépülnie. Ezt a helyet korábban is felkeresték, hiszen itt tartották a Boldogasszony napi körtáncaikat. Július 2-án, este félhatkor már a kápolna ad helyet ennek, Sarlós Boldogasszony ünnepén. Már készülnek lélekben a kápolna felszentelésére, amit augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartanak.

Az önkéntes munkában részt vett Fülöp Tibor építész, aki több éven át dolgozott együtt Makovecz Imrével. Elmesélte, hogy tíz évvel ezelőtt sétáltak itt a mesterrel, de akkor még csak keresték a helyét a kápolnának, ami jelentős állami támogatásból, valamint magánszemélyek és vállalkozók adományából épülhetett fel. Most környezete is megszépülhetett, amiért köszönet illeti a támogatókat és a segítőket.

A zalaegerszegi Boldogasszony-kápolna elé kihelyeztek egy tájékoztató táblát, amely így része a „Makovecz-utak” rendszerének az országban. Ez egy virtuális és fizikális turistaútvonal, amely által a mester épületei kereshetők fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK