2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Látásellenőrzés a gyermekotthonban

2022. március 31. csütörtök, 18:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
Második alkalommal látogatott el a Magyar Látszerész Szövetség „Láss, hogy ők is láthassanak!” pilot programjával Zalaegerszegre. Ezúttal a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekotthonába látogattak el, ahol helyi szemorvosok 37 ott élő gyermek látását ellenőrizték. Szükség esetén (ajándék)szemüveget is felírtak.

Szemüveg is jár hozzá ajándékba

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a város dísztermében tartott sajtótájékoztatón videóüzenetében méltatta a „fontos és hiánypótló kezdeményezést”.  Mint mondta, a program elnevezése olyan együttműködést takar, amelyben a civil, a politikus, a művész és az orvos minden lehetőségét mozgósítja egy közös ügyért, a gyermekotthonokban, nevelőszülői hálózatban élő gyerekek látásért. Az időben elvégzett látásellenőrzéssel és a megfelelő optikai korrekció biztosításával hozzájárulnak a gyerekek optimális testi és lelki fejlődéséhez, olyan problémákat is ellensúlyozva, mint a diszlexia és a diszgráfia.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt hangsúlyozta, örömmel álltak a kezdeményezés mellé, amely nemcsak egy komoly látásvizsgálat, de szemüveggel is ellátják a rászoruló gyerekeket. Ennek költségét itt a zalai megyeszékhelyen a város és a zalaegerszegi tankerület biztosítja.

Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke a hazai optikai szakma nevében köszönetét fejezte ki a támogatásért. Mint mondta kiváló, elhivatott, segítőkész szakemberek dolgoznak a szakmában, amelynek ez az országos méretű pilot program az eredménye.

Látásvizsgálat a gyermekotthonban: Horváth Veronika nevelő, Vágó Zoárd Olivér és dr. Barta Ágnes

A sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója is méltatta a kezdeményezést.

Az ötlet Pali Róberttől, a Magyar Látszerész Szövetség korábbi alelnökétől származik. Jelenleg tiszteletbeli alelnök, valamint Vonyarcvashegy polgármestere. Elmondta, a Klebelsberg Központ mellé állt az ügynek, amelynek köszönhetően elindulhatott az ambiciózusos program megvalósítása. Ez első körben közel 8 ezer gyermekotthonban, és 12 ezer nevelőszülői hálózatban élő gyermeket érint majd országosan. Terveik szerint ezt követi a védőnői hálózattal együttműködve a kisgyerekek, később pedig az általános iskolás korú gyerekek látásellenőrzése.

A vizsgálatok a fénytörési hibák és a színtévesztés kiszűrésére irányulnak. Mint mondta, nem a szemünkkel látunk, hanem az agyunkkal, ezért a látás komoly agyműködést igényel. Ha nem jól látunk, fáradtabbak, stresszesebbek vagyunk. A gyerekeknél és a felnőtteknél is ezért fontos az időben elvégzett látásvizsgálat és látáskorrekció, amivel a gyerekek esetében az olvasástanulással kapcsolatos nehézségeket is megelőzhetjük. A pilot program keretében összesen hét gyermekotthont keresnek fel az országban, ez idáig ötben jártak. A program jelentőségét visszaigazolja az, hogy az eddig vizsgált gyerekek több mint 70 százaléka első alkalommal eshetett át komplex, teljes körű látásellenőrzésen. Közülük nagyon sokan meg is kapták első szemüvegüket.

Pali Róbert és Balaicz Zoltán az oklevél átadásakor

A „Láss, hogy Ők is láthassanak!” pilot program nemzetközi érdeklődést is kiváltott. Meghívták a Magyar Látszerész Szövetséget és az azt segítő Fontos a Látásom Alapítványt a 27 országot tömörítő európai optikai szerveződés, az ECOO májusi dublini konferenciájára Írországba, amit dr. Cindy Tromans, a szervezet elnöke jelentett be videóüzenetében a sajtótájékoztatón.

A rendezvény végén Pali Róbert, a programsorozat ötletadója a köszönet jeléül oklevelet adott át Kovács Györgynek (Zala Optika Csoport) és Sasvári Bélának (Optic World), a projekt két jelenlévő nagykövetének, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK