2024.05.23., csütörtök - DezsőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Többszörös véradókat köszöntöttek

2018. november 27. kedd, 16:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyar Vöröskereszt zalaegerszegi szervezete november 26-án tartotta meg hagyományos rendezvényét a Göcsej-Palatinus étteremben, amelyen kitüntetésben és elismerésében részesítették azokat, akik harmincnál többször adtak vért.

Kovács Erzsébet, a zalaegerszegi területi vezetőség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy hazánkban november 27-e 1988 óta a véradók napja, melyhez kapcsolódóan szervezik meg minden évben az ünnepségüket.

Dr. Baracskai Józsefné: Hittel és lélekkel...

Dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója a megyei Vöröskereszt 1945-től 2016-ig összefoglaló kötetet hívta segítségül mondanivalójához. Mint mondta, a Hittel és alázattal cím akár szlogenje is lehet a mai napnak. Az itt jelenlévő többszörös véradók ugyanis hisznek abban, hogy amit tesznek, az jó és pótolhatatlan cselekedet, amiért sokszor háttérbe is szorítják saját feladataikat. Azáltal, hogy mindig rendelkezésre állnak, a bajban lévő embertársaik, és azok családjai iránt viseltetnek alázattal. Az igazgató visszaemlékezett a kezdetekre is, kiemelve azt, hogy a Kovács Tibor által szerkesztett 650 oldalas kötetben 168 oldalt a véradás kapott. Megemlékezett István Lajos professzorról, aki a falvakban népszerűsítette a véradást, valamint dr. Szilvás Rudolfról, a Magyar Vöröskereszt örökös tiszteletbeli elnöke, aki részt vett a zalaegerszegi vérellátó központ létrehozásában. Napjainkra rátérve azt hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a meglévő véradók megőrzésért és megbecsüléséért, és utánpótlásuk biztosításáért, mert vér nélkül az egészségügyi ellátás egyszerűen nem működhet.

Balaicz Zoltán polgármester, a rendezvény fővédnöke arról beszélt, hogy a város rendezvényeiben mindig fontos szerep jut a jótékonyságnak. Sokan vállalnak ebben önkéntes munkát, a véradók ugyanakkor sokkal többet tesznek, mert a legdrágább kincsüket, a vérüket ajánlják fel embertársaik megsegítésére.

Az ünnepségen 30 harmincszoros, 17 negyvenszeres, 15 ötvenszeres, 6 hatvanszoros, 5 hetvenszeres, 2-2 hetvenötszörös, nyolcvanszoros, kilencvenszeres, százszoros és 110-szoros véradó vehetett át oklevelet és ajándékot. Három főt azért jutalmaztak, mert 125-ször, 160-szor valamint 175-ször adtak már vért. Windisch Ernő Sándor zalaegerszegi lakos volt az, aki eddig 175 alkalommal nyújtotta a karját. Mint mondta, 18 éves kora óta rendszeres véradó. Szívesen teszi. Számára ez jó kontroll is, miután komoly egészségügyi vizsgálat előzi meg a véradást.

„Száz fölötti” véradók társaságában

November 26-ával a hagyományos téli véradóhét is megkezdődött, melynek célja, hogy a karácsonyi ünnepek alatt is elegendő vér álljon rendelkezésre. Az ünnepségen fellépő Hertelendy Attila színművész is adott vért ezen a napon. Nem először tette, elhatározásában családi okok is közrejátszottak, hiszen édesapja betegsége alatt folyamatosan vérellátásra szorult. A rendezvényen Bellus Attila színművész verseket szavalt, majd mindenkit megvendégeltek finom ételekkel, süteményekkel.

Az egerszegi véradóállomáson csütörtökön reggel nyolc órától este hét óráig, míg pénteken délig fogadják a véradókat ezen a héten.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK